2024. április 25., csütörtök

Lekvár paprikából

Péterrévei termelők családi vállalkozása

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a kézműves termékek, legyen szó bármiről, finom sörről, szépen elkészített táskáról vagy természetes alapanyagokból álló szappanról, ami óvja a bőrünket. Bármit is kívánunk vásárolni, a legnagyobb igényességgel akkor választunk, ha kézműves termék mellett tesszük le a voksunkat, hiszen minden kétséget kizáróan így vásároljuk meg a legminőségibb és legnagyobb gonddal előállított terméket.

Kulcsár Imre és Rózsa, akik családi vállalkozásként készítik a fűszerpaprikát és a paprikalekvárt (Fotó: Szabó Nóra)

Kulcsár Imre és Rózsa, akik családi vállalkozásként készítik a fűszerpaprikát és a paprikalekvárt (Fotó: Szabó Nóra)

Ha már a kézművességnél és a gondos előállításnál tartunk, nem szabad elmennünk szó nélkül a Péterrévéről igen jól ismert Kulcsár-paprika mellett, melynek előállítói több évtizedes múltra visszatekintve, családi vállalkozásban készítik a fűszerpaprika-őrleményt. Arról, hogy e helyi termék milyen szerepet tölt be a család életében, Kulcsár Rózsával beszélgettem, aki férjével, Imrével készíti a minőségi paprikát.

Mióta foglalkozik a család fűszerpaprika-készítéssel?

– Ez már 50 éves múltra tekint vissza, még férjem szülei kezdték el, mi meg folytattuk, szóval kimondottan családi hagyományról beszélhetünk a munkánkat illetően. Emellett én 30 évig kereskedő voltam, aztán amikor az addigi munkámmal felhagytam, főállásban kezdtem el ezzel foglalkozni.

Mi a tapasztalat, mennyire nagy a nyitottság a termékük iránt?

– Én teljesen elégedett vagyok, ami az érdeklődést és a vásárlást illeti. Azt fontos tudni, hogy kézzel válogatott, tehát teljes mértékben kézműves termékről beszélhetünk. Emiatt az előállított mennyiség kicsit korlátozott, bizonyos mennyiséget tudunk csak előállítani, de az mindenképpen minőségi, ami a végeredmény szempontjából a legfontosabb. A visszajelzések is nagyon jók, tehát maximálisan elégedett vagyok.

Miben tartja másnak a saját terméküket a boltitól?

– A kézzel készült termékeket soha nem lehet összehasonlítani az iparilag előállítottal. A kézi előállítás mindig aprólékosabb, sokkal nagyobb gondot fordít rá az ember. Persze nem becsülöm le az ipart, de ha valami kézműves, azért az szerintem sok mindent elárul.

Mit foglal magában a repertoárjuk, miket árusítanak?

– A fűszerpaprika-őrleményeket tekintve árusítunk édespaprikát, erős paprikát és édes füstölt paprikát is, emellett még megpróbálkoztam a paprikalekvár készítésével is.

Fontos a csomagolás is (Fotó: Szabó Nóra)

Fontos a csomagolás is (Fotó: Szabó Nóra)

A paprikalekvárról meséljen kicsit, hogyan merült fel az őrlemény mellett ennek az ötlete?

Kalocsán voltunk egy kiránduláson, ahol szintén kézműves dolgokat vettünk szemügyre, nézelődtünk, tulajdonképpen tapasztalatot gyűjtöttünk. Egy öreg nénike paprikalekvárt árult, amit a helyszínen meg is kóstoltunk, és fantasztikus volt. Onnan indult el ez az egész ötletelés, hiszen tudtunk, hogy ezt mi is meg tudjuk valósítani. A nénike a beszélgetés során néhány dolgot elárult nekünk a lekvár elkészítésével kapcsolatban, recepteket kaptunk, amit természetesen kipróbáltunk. Utána jött a próbálkozás, tettünk hozzá, vettünk el belőle, míg ki nem alakítottuk a saját, egyedi Kulcsár paprikalekvárunkat, és úgy néz ki, hogy bevált, hiszen sokan keresik.

Hogyan értékesítik termékeiket?

– Üzletekben sajnos még nem áruljuk, annyira még nem indult be, hogy olyan formában is képesek legyünk forgalmazni, inkább vásárokba járunk, de oda is idényjelleggel, hiszen Péterrévén már eléggé kialakult a saját vevőkörünk, hamar elhordják a paprikát. Helyi piacra is ki szoktunk menni, szóval szerencsére hamar elkel a termékünk.

Van esetleg újabb ötlet, amivel kacérkodnak, hogy ki kellene próbálni, mint ahogyan a lekvár készítésébe is belevágtak?

– Az az igazság, hogy most nincs. Családon belül elég ezeket is megvalósítani, így is sok munka van, amivel hál’ istennek elégedettek is. A lekvár önmagában újítás volt, ami bejött, szóval én egyelőre úgy vagyok, hogy dolgozzunk azzal, ami bevált és működik. Ez így elég. Amivel még próbálkozunk és szintén szeretik, az a díszcsomagolás. Ez még megkapóbbá tudja tenni a terméket, és ajándékba is nagyobb kedvvel veszik, hiszen a tálalás is fontos.

Helyben sokan veszik, de mi a helyzet a külfölddel? Rendelnek távolabbra is a Kulcsár paprikából?

– Rengetegen rendelnek. Pl. egy nagyon kedves ismerősöm csinált egy olyan felmérést, hogy kinek a konyhájában van Kulcsár paprika, és számos külföldi jelentkező jelzett vissza. Ausztráliától kezdve Németországon át Hollandiáig vagy akár Norvégiág több háziasszony konyhájában is megtalálható a paprikánk, de nem egy hentesüzlet is vásárolt már. Persze ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt, mert nagyon sokan vásárolnak, és ami még szintén szerencsés, hogy a legtöbb személy visszajáró vásárlóvá válik, hiszen elégedettek a minőséggel, ami számunkra a legfontosabb.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériuma.