2024. április 19., péntek

Mianmarban szabadon engedték a Reuters újságíróit

Több mint 500 nap rabság után Mianmarban szabadon engedték a Reuters hírügynökség két tudósítóját. Az újságírókat államtitoksértés vádjával 2017-ben 7 év börtönbüntetésre ítélték, miután tényfeltáró munkájuk alatt több bizalmas iratot is sikerült megszerezniük.

- Világszerte sokan követelték, hogy engedjenek szabadon minket. Ezt meg szeretném köszönni. Jó újra látni a családomat és a kollégáimat. Alig várom, hogy visszatérjek a szerkesztőségbe - mondta Va Lon.

Ügyvédeik szerint a hatóságok direkt csalták őket csapdába, hogy ne tudjanak beszámolni a rohingjákat ért atrocitásokról. Jogvédő szervezetek szerint ugyanis két éve a katonaság emberiség elleni bűnöket követett el a helyi muszlimok ellen. Néhány hét alatt több százezer embernek kellett elmenekülnie a szomszédos országokba.

Az újságírókkal egy időben elnöki kegyelemben részesült több mint 6500 elítélt is. A délkelet-ázsiai országban bevett gyakorlat, hogy az államfő a hagyományos burmai újév környékén amnesztiában részesít embereket.