2024. március 28., csütörtök

Majálisra hangolódás a Topolyai-tavon

A Komgrad a közmunkaprogramnak köszönhetően végzi el a tavaszi munkálatokat a városban és a tóparton

Nagy léptekkel készül a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat a május 1-jei ünneppel startoló főidényre. A város több pontján takarítanak a munkások, metszik a cserjéket, összeszedik a leszakadt gallyakat, füvet nyírnak, illetve zajlik a Topolyai-tó környékének és strandjának rendezése  is. Fekete Bánov Ágnes, a közvállalat kommunális osztályának  koordinátora elmondta, hogy hangsúlyosan odafigyeltek arra, hogy a játszóterek és a templomok körüli rend fennmaradjon, a tó partján pedig a napokban felgyorsultak a munkálatok.

Munkálatok a tóparton: a munkagép előbb megtisztított egy meghatározott szakaszt, majd friss kavics került a vízpartnak arra a részére(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Munkálatok a tóparton: a munkagép előbb megtisztított egy meghatározott szakaszt, majd friss kavics került a vízpartnak arra a részére(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-A Topolyai-tavon a fűkaszálás, a szemeteskannák ürítése, illetve rendben tartása, a homokozók tartalmának cseréje, illetve tisztán tartása, vagyis a strandövezet partjának a felügyelete, valamint a mólók felújítása tartozik a Komgrad hatáskörébe. A munkásaink előkészítették a szezonra a röplabdapályát is – nyilatkozta a Komgrad kommunális osztályának a koordinátora, aki elmondta azt is, hogy ezeket, illetve a Topolya nagyobb zöld terein adódó teendőket a közmunkaprogramnak köszönhetően győzik emberi erővel megoldani.

-Az önkormányzat közreműködésével kezdődött a közmunkaprogram, a keretében alkalmazott dolgozók pedig nagyon nagy segítségünkre vannak. Közreműködésükkel megtörtént a mólók kritikus alkatrészeinek cseréje, átfestettük az elemeket, a lépcsőket és a csúszdákat. Tervünkben van a nádból kialakított árnyékolók cseréje, illetve felújítása is. A majálisozók  birtokba vehetik a tó körül nemrég kikövezett sétányt – hallhattuk Fekete Bánov Ágnestől, aki rámutatott arra is, hogy a Topolyai-tavon május 1-jén kezdődik a nyári idény. Ez azt jelenti, hogy ekkor kezd működni a nyilvános toalett is, és egészen szeptember 1-jéig várja a kirándulókat, üdülőket. A szezonban 2-2 személy gondoskodik majd a tó partján lévő mellékhelyiségek tisztaságáról.

Fekete Bánov Ágnes(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fekete Bánov Ágnes(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A toalettek tisztaságának fenntartásában nagy segítségünkre van a topolyai helyi közösség, amely biztosítja az idényben a higiéniai szereket és eszközöket. Ez hatalmas dolog, ha tudjuk azt, hogy a nyári kánikulában egy-egy hétvégén akár kétezer ember is megfordul a strandon. De ugyanúgy a helyi közösség biztosítja a játszóterek homokcseréjét és a mólók felújításához a fa anyagot és a festéket – nyilatkozta a Komgrad kommunális osztályának koordinátora, aki elmondta azt is, hogy a helyi közösség mellett több az önkormányzat által támogatott civil szervezettel, egyesülettel együttműködnek egy, a strand megtisztítása érdekében meghirdetett munkaakció keretében, amit a május 1-jei ünnep, illetve várható látogatói csúcs utánra ütemeztek.

-A tó környékének takarítási akcióját azért jelöltük ki május 10-ére, és nem az áprilisban jegyzett Föld napjához ütemeztük, hogy begyűjthessük az előzetes ünnepi kavalkád után fennmaradt hulladékot. És az előző évek tapasztalatai alapján sok szemetet hagynak maguk után a kirándulók. Egyébként ennek az akciónak a keretében festjük át a lámpaoszlopokat, a szemeteseket és a padokat. Ez alapvetően a topolyai önkormányzat délutánra tervezett akciója, amihez már a délelőtti óráktól kapcsolódik a Komgrad is – tudtuk meg, és Fekete Bánov Ágnes fokozott óvatosságra intette a sütésre-főzésre is készülő kirándulókat.

-A strand területén kijelölt tűzrakóhelyek állnak rendelkezésre, a polgárok használják ki ezeket a lehetőségeket. Ha pedig elhagyják a helyszínt, győződjenek meg a tűzhely parázsmentességéről, takarítsák ki, ha kell, a biztonság érdekében – hívta fel a figyelmet a Komgrad illetékese.

-Amennyiben az időjárási feltételek megfelelnek, május 1-jé, vagyis az idény kezdetén megérkeznek az árusok is, és elkezd működni a lángossütőde, lehet majd fagylaltot venni, az elmúlt évek hagyománya szerint kirakodóvásárral is érkeznek bazárosok. A gyerekek számára is lesznek tartalmaink, ugrálóvár és trambulin – tudtuk meg Fekete Bánov Ágnestől, a Komgrad kommunális osztályának koordinátorától.