2024. május 14., kedd

Az élet velejárója lett az erőszak

A térség országaiban mintegy 16 millió nő családon belüli erőszak áldozata

Az Európai Unió, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) támogatásával készített felmérés eredménye szerint a megkérdezett szerbiai nők 85 százaléka véli úgy, hogy a nők elleni erőszak mindennapi jelenség, 29 százalékuk szerint viszont ez a téma magánügy, amit családon belül kell kezelni. A felmérést nemcsak Szerbiában, hanem Kelet- és Délkelet-Európa egyéb országaiban is elvégezték: Montenegróban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Albániában, Moldáviában, Ukrajnában és Szerbia koszovói térségében. Összesen 2023, 18 és 74 év közötti nőt kérdeztek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos tapasztalatáról, illetve véleményéről.

Zorana Mihajlović: Aggasztó, hogy a nők java része belenyugszik az őt érő erőszakba (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović: Aggasztó, hogy a nők java része belenyugszik az őt érő erőszakba (Fotó: Beta)

A felmérés Szerbiára vonatkozó részéből a nők felvilágosulatlanságára, illetve tájékozatlanságára is fény derült, 25 százalékuk azt sem tudja, hogy mit kell tennie, kihez kell fordulnia, ha családon belüli erőszak áldozatául esik. A fizikai és a szexuális erőszakot elszenvedő nőknek csupán a 3 százaléka keresett menedéket a védett házak egyikében.

A kimutatás megerősítette, hogy a családon belüli erőszakhoz való hozzáállás tekintetében szinte semmi sem változott az utóbbi években/évtizedekben: a legtöbb áldozat szégyenként éli meg a bántalmazást, attól tart, hogy amennyiben az intézményekhez fordul, akkor az elkövető bosszúja is ellene irányul, ráadásul nem is bízik az intézményekben.

A felmérésből kiderül, hogy a térségben 16 millió nő tűri az erőszak valamelyik formáját – fizikai, pszichikai, vagy gazdasági –, ami alátámasztja, hogy széleskörű összefogás szükséges a jelenség elleni küzdelem során – értékelte Zorana Mihajlović, a köztársasági kormány alelnöke és a kormány nemi esélyegyenlőségi koordinációs testületének elnöke, aki külön aggasztónak tartja, hogy a nők java része szinte belenyugszik az őt érő erőszakba. Mihajlović értékelése szerint a családon belüli erőszakellenes küzdelemben fontos szerepe lehet a médiának, mivel nemcsak köztájékoztatási, hanem egyebek mellett felvilágosító, illetve edukatív jellegű feladatot is el kell(ene) látnia.

A Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a jelentés értékelésének céljával megtartott belgrádi rendezvényen Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai küldöttségvezetője szintén abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a térségben a nők legtöbbje az élet velejárójaként tekint az erőszakra. A nők elleni erőszak társadalmi probléma, amely mindenkit érint, ezért a kezeléséből is mindenkinek ki kell vennie  részét – emelte ki Orizio, az EBESZ támogatásáról biztosítván a jelenlevőket.