2024. március 29., péntek

Sokkal több csapadékra lenne szükség

Magyarkanizsa községben is tartanak a szárazságtól
(Gergely József illusztrációja)

(Gergely József illusztrációja)

Az elmúlt napokban hullott eső nem volt elegendő, sokkal több csapadékra lenne szükség Észak-Bácskában ahhoz, hogy a gazdák elégedetten tudják nyugtázni a földek helyzetét, illetve, hogy fejtörés nélkül kezdhessenek hozzá a tavaszi munkálatokhoz. A száraz földekbe vajmi kevés reménnyel kerülhet a magkukorica és a többi ültetésre váró növény, hacsak nem történik újabb fordulat az időjárásban. Változás beálltára lenne szükség, az elmúlt napokban hullott csapadék kevés, hangoztatják a földművesek. Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke, aki családjával a Völgyeshez, Oromhoz és Velebithez egyaránt közel lévő tanyavilág termőföldjein gazdálkodik, úgy fogalmazott, hogy a csapadékhiány miatt siralmas a helyzet a határban.

– Az elmúlt napokban térségünkben elenyésző mennyiségű csapadék esett, nagy sajnálatunkra. A csapadékmérőből mindössze négy litert öntöttem ki, ami egyáltalán nem számottevő. A levegő azonban jelentősen lehűlt, ami talán még ártott is a meglévő őszi vetéseknek. A páratartalom sem elegendő, egy reggel volt köd, ami a kalászba induló árpáknak nem kedvez.

• Mi a helyzet az elvetett növényekkel?

– Az elvetett tavaszi növények nem kelnek, nincs elég nedvesség, nincs kellemes idő. Ami megint csak aggodalomra ad okot, az az, hogy még az előrejelzések sem mutatnak jelentősebb csapadékmennyiséget, amire pedig nagyon nagy szükség lenne. Legkevesebb százötven liter lenne az, ami kisegítené a gazdákat és a növényeiket, ami megindítaná és pozitív irányba tudná hajtani a növényzetet. A gazdáknak fájó a nagy vízlecsapolási illeték megfizettetése, amiért viszont úgy érezhetik, nem sok mindent kapnak cserébe, ugyanis nem számottevő a kanálisok létrehozása, tisztítása. Az oromi földek területén nincs is egyéb locsolási lehetőség, mint a fúrott kutak használata.

• Számíthatnak-e segítségre?

– Amennyiben az önkormányzat természeti csapásnak nyilvánítaná ezt a szárazságot, segítségért folyamodhatnánk a községhez és a mezőgazdasági minisztériumhoz. Pozitív, hatékony megoldás a tartomány részéről, hogy locsolóberendezésekre kedvező feltételekkel komoly segítséget nyújtanak a termelőknek, ellenben a fúrott kútból való locsolás per pillanat megoldást jelent, de pár év múlva katasztrofális helyzetet okozhat az ivóvíz kárára – mondta Bata Erzsébet, a Gazdakör elnöke, aki a kanálisok létrehozásában látja a legjobb megoldást, ahonnan vastag csövekkel el lehetne vezetni a termőföldekre a vizet.