2024. április 26., péntek

Megálljt kell parancsolni az erőszakpolitikának

Több tízezren gyűltek össze Újvidéken az államvezetőséget támogató nagygyűlésen

Szerbia és Magyarország között soha korábban nem volt ilyen sikeres az együttműködés, Magyarország ma Szerbia legbarátibb állama, és legnagyobb támogatója az európai integráció útján – fogalmazott beszédének kezdetén a ma esti újvidéki, Állítsuk meg az erőszakot! elnevezésű nagygyűlésen Aleksandar Vučić szerb államfő, és hozzátette, ez Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a magyar kormány, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke következetes politikájának az érdeme.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A nagygyűlés egyféle válasz volt az ellenzéki tüntetésekre, melyeken Belgrádban megtörtént, hogy a közszolgálati televízió épületébe hatolt be a tiltakozók egy csoportja, s az is, hogy közlekedési és egyéb jelzéseket megjelenítő táblákat tulajdonítottak el. Vučić arra hívta fel a figyelmet, hogy az újvidéki rendőrség jelentése szerint a mintegy 34 ezer fős megmozdulás bizonyítéka annak, hogy Szerbia polgárai nem az erőszakot választják, hanem normális életet akarnak maguknak: építkezni, dolgozni, becsületesen pénzt keresni.

A gazdasági eredményekről szólva elmondta, hogy a Szerb Haladó Párt mandátumának kezdetén, 2012-ben egy elhagyatott gazdasági teret, rendezetlen pénzügyeket, hatalmas államadósságot, bezárt gyárakat talált. Mára sikerült javítani a helyzeten minden szempontból, s köszönetet mondott a vajdaságiaknak azért, hogy ők is el tudták viselni a reformok legnehezebb időszakát. Bánátban, mely az ország legszegényebb régióinak egyikévé vált, nagyberuházások történnek Nagybecskereken és Pancsován is – emlékeztetett a köztársasági elnök, de bejelentette, hogy Zomborban, Šiden is új üzemek létesülnek hamarosan, s hogy Újvidéken is két 50-50 millió eurós befektetés valósul meg a közeljövőben.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke rámutatott arra, hogy az államfővel immár évtizedesnek mondható a barátsága és együttműködése, mely – mint arról folyamatosan megbizonyosodhatott ebben az időszakban – a kölcsönös elismerésen alapszik, azon az alapelven, hogy mindenki eleget tesz az ígéreteinek. Az ígéretek után a megvalósulás időszakába léphetett a szabadkai Y elágazás, az újvidéki Vajdasági Rádió és Televízió új székházának projektuma, a Népszínház felújítása, de másutt is utak épültek, iskolák újultak fel, kórházakat modernizálása zajlott, megépült a BioSens Intézet, jelentős palicsi idegenforgalmi beruházás valósult meg – értékelte Pásztor.

– Szerbia a vajdasági magyarok hazája, büszke vagyok a közösségemre, mely hű az országhoz, készen áll arra, hogy nehézségekkel is megküzdjön annak érdekében, s egyetlen célja van: normális, demokratikus államban élni – hangsúlyozta.

Egyik politikus sem az utcán jutott hozzá megbízatásához, s nem is ott fogja azt elveszíteni – fűzte hozzá a magyar politikus. A tüntetőket és a hatalompárti polgárokat is türelemre, önmegtartóztatásra szólította fel a megmozdulások során.

Igor Mirović tartományi kormányfő arról beszélt, hogy a nagygyűlésen tapasztalt egység az, ami előremozdítja az országot. Ivica Dačić külügyminiszter szerint Szerbiának állandó nyomásgyakorlással kell szembenéznie Koszovó kérdése miatt. A központot elárasztó hatalmas tömeget Miloš Vučević polgármester is üdvözölte.