2024. április 19., péntek

A vallási és nemzeti identitás megőrzése a tét

A VMSZ Belgrádban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Fidesz eddigi törekvéseit a határon túli magyarságnak honorálnia kell

A nemzeti identitás, a nemzeti örökség, a kultúra, a hagyomány megőrzésére való nevelés kellene, hogy legyen a történelemtanárok egyik elsődleges feladata, emelte ki Petar Panić belgrádi történelemtanár, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetében megtartott előadásában. Kiemelte, a történelem során számos esemény bizonyította, hogy a nemzeti és vallási hovatartozás, az egységesség őrizte meg egy-egy nemzet fennmaradását.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

A VMSZ kampányrendezvényén Petar Panić elmondta, az Európai Unió lényege is éppen ebben rejlik, olyan nemzetek tagjai ennek a közösségnek, amelyek büszkék saját nemzeti örökségükre, így ápolják és őrzik azt, ugyanakkor tisztelik a másik nemzet értékeit is, és készek az együttműködésre egy jobb és élhetőbb közösség megteremtésében.

Kern Imre, a VMSZ tagja, illetve az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára elmondta, Szerbia és Magyarország kiváló együttműködést valósít meg, erről árulkodik az is, hogy április 15-én kerül sor a soron levő hatodik kormányközi találkozóra is, ezúttal Szabadkán. Ezen a kormányközi találkozón ismét számos új megállapodás aláírására kerül sor, ám az egyik legfontosabb talán a magyarországi és szerbiai oklevelek kölcsönös elismerése, vagyis ezek után már nem lesz szükség a diplomák nosztrifikálására.

Folytatva gondolatát arra hívta fel a figyelmet, hogy a VMSZ első alkalommal kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen az Európai Parlamenti választások kampányában, hiszen először kaptak lehetőséget a magyar állampolgársággal rendelkező, ám Magyarország határain kívül élő magyarok is, hogy kinyilvánítsák véleményüket e választáson. Kiemelte, ezek a választások a keresztény Európa megőrzéséről is szólnak, valamint Szerbiát és Magyarországot is összeköti a keresztény hit. Folytatta, a Fideszre leadott szavazattal pedig Európa megőrzését támogatjuk, illetve azt, hogy a tagállamok megőrizzék saját identitásukat. A migránskérdésre kitérve rámutatott, kétségtelen, hogy ez a probléma megoldást követel, mégis véleménye szerint a migránsok helyzetére lakhelyükön kell megoldást találni és az életüket ott élhetőbbé tenni, és nem pedig Európában, ahol felboríthatják az évszázadokon keresztül kialakított kulturális örökséget.

– Az, akinek kettős állampolgársága van, részt kell vennie a Európa Parlamenti választásokon. Egy sorsdöntő választás ez – hangsúlyozta ki Kern Imre.

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője ugyanakkor a kampány jelmondatára, a Mindannyian felszólításra mutatott rá. Elmondta, nekünk mindannyiunknak, akik magyar állampolgársággal rendelkezünk, együtt kell részt vennünk a választásokon is.

Fremond elmondta, 2013 óta, Szerbia és Magyarország történelmi megbékélése óta a két ország között nincsenek nyitott kérdések. Elmondta ugyanakkor, jelenleg arra törekednek, hogy Európa elismerje a hagyományos nemzeti kisebbségeket, akik kisebbségi létben élnek a határok megváltoztatása miatt már évszázadok óta, és másként kezelje a bevándorolt nemzetiségeket. Mint hangsúlyozta, ezek a tárgyalások jó irányban haladnak.

A VMSZ parlamenti képviselője felhívta a figyelmet Deli Andorra, aki vajdaságiként nemcsak a magyar érdekeket képviselte eddig Brüsszelben, hanem Szerbia érdekeit is. Jelenleg a Fidesz listáján a 11. helyen szerepel, és miután az előzetes számítások szerint arra lehet következtetni, hogy az EP-választások során a Magyarország rendelkezésére álló 21 képviselőből a Fidesz 13 mandátumot szerez majd, így Deli folytathatja majd az eddig elkezdett munkáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a VMSZ mindent megtesz azért, hogy minél több vajdasági magyar vegyen részt ezen a választáson.