2024. április 19., péntek

Közösség anyáknak és babáknak

Már két éve dolgozik az anyák támogatásán a Zentai Baba-mama Klub

Tomić Edina és Kosiczky Katalin a terhességük alatt ismerkedtek meg egymással, és a szülés után sem szakították meg a kapcsolatot. Két évvel ezelőtt úgy gondolták, eljött az ideje egy olyan zentai közösség létrehozásának, amely a várandós nők és a kisgyerekes szülők életét hivatott megkönnyíteni.

– Hiányoltuk, hogy nincs Zentán ilyen jellegű kezdeményezés, akár várandósság alatti felkészítés, akár szülés utáni érzelmi támogatás, akár gyerekekkel közös programok formájában. Ezért úgy döntöttünk, hogy akkor elkezdjük mi – mondta Edina, hozzátéve, az így létrejött Zentai Baba-mama Klub kezdetben informális csoportként működött, majd egy év után civil szervezetté alakult. Az első hetekben, hónapokban a közelmúltban szült anyáknak és babáiknak szerveztek klubtalálkozókat. Ezekre az alkalmakra várandós nők is ellátogattak, ezért hamarosan felkészítő programokkal bővítették a tevékenységeiket.

– A felkészítéshez igyekszünk megtalálni azokat a szakembereket, akik a szülés előtti és az azt követő időszakban is tudnak segíteni. Jönnek például szülésznők, akik a szülőszobai történéseket mutatják be a terhes nőknek, de az alternatív vonalat is érintettük, mert dúlák is voltak már nálunk. Ők nem az otthon szülésre készítenek fel, nem is ez a céljuk. Az ő feladatunk inkább az, hogy lelki támaszt nyújtsanak az anyáknak. Vannak kötetlen klubtalálkozóink is: ilyenkor nincs meghatározott témánk, a gyerekek játszanak, a szülők beszélgetnek. Ide az apák is el szoktak jönni – magyarázta Edina, aki elmondta azt is, hogy a baba-mama klub indulásakor két témára összpontosítottak: a babahordozásra és a szoptatásra. Van, amikor szakemberek tartanak előadást, ugyanakkor előfordulnak ennél sokkal közvetlenebb hangulatú összejövetelek is, ahol nincs meghívott előadó, az ott lévők azonban megnézhetik és kipróbálhatják egymás hordozóját, sőt tanulhatnak is egymástól. A szoptatásra való felkészítésre azért van szükség, mert Edina és Kata meglátása szerint kevés anya-baba páros sikeres ebben, és az anyák nem sok támogatást kapnak a témában. Később, ahogy az igények növekedtek, úgy bővítették a programjaikat is.

– Olyan programokat igyekszünk szervezni, amilyenekre érdeklődés mutatkozik. Szokott lenni például csecsemőgondozás, ami nagy segítség a fiatal, tapasztalatlan anyáknak a mindennapokban. Olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint hogy hogyan fogják meg a babát, vagy hogyan fürdessék, tehát teljesen az alapoktól indulunk – emelte ki a csoport vezetője, hozzátéve, ahogy nőttek a babák, úgy jelentek meg a kisgyerekes programok is. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a kéthetente megtartott Kerekítő volt: itt mondókákat, dalokat, játékokat tanultak gyerekek és szüleik. A foglalkozásvezető maga is mostanában szül, ezért a Kerekítő egyelőre szünetel. Helyette játékos, kreatív foglalkozásokat terveznek megvalósítani a Waldorf- és a Montessori-pedagógia jegyében.

A kezdetekkor saját pénzükből finanszírozták az előadó szakemberek útiköltségét, de ez nem volt sokáig tartható: ma már a legtöbb általuk szervezett előadásért fizetniük kell az érdeklődőknek, hiszen sok szakember az útiköltség mellett tiszteletdíjra is igényt tart. Edina szerint újonnan alakult civil szervezetként nagyon nehéz bekerülni a körforgásba, ez pedig igencsak megnehezíti a munkájukat. Pedig a támogatás nemcsak új programok létrehozását tenné lehetővé számukra, hanem az ingyenes foglalkozásokon azok az anyák is részt vehetnének, akik nem tudják megfizetni a belépődíjat.

Mindennek ellenére a lelkesedésük töretlen: a Népi Technika épületében minden héten zajlanak a programjaik, amelyekről a szervezet Facebook-oldalán lehet tájékozódni.