2024. április 24., szerda

Új helységnévtáblák Zomborban

A városban a szerb, magyar és a horvát nyelv van hivatalos használatban

A kisebbségi jogérvényesítésről tartott zombori konferencián elhangzott, hogy az elmúlt esztendőben törvényi változások történtek a kisebbségi nyelvhasználat terén, az előírások alkalmazását pedig az idén kell lehetővé tenni. Mindenekelőtt a lakosság tájékoztatása által, hogy milyen jogokkal rendelkeznek például a közigazgatási ügyintézés során, milyen dokumentumok fordítását igényelhetik a helyi önkormányzatoknál, majd biztosítani kell a kibővült nyelvhasználati jogok alkalmazását. A végső célkitűzés, hogy a Szerbiában hivatalos használatban lévő 11 nyelvet beszélők anyanyelvükön intézhessék ügyeiket az önkormányzatoknál.

Az összejövetelen elhangzott az is, hogy az új nyelvhasználati szabályozás értelmében a helységnévtáblákon a kisebbségek nyelvén is el kell helyezni a föliratot abban az esetben, ha az hivatalos használatban van az adott területen.

Zombor már meg is valósított egy erre vonatkozó projektumot. Az Európai Unió és az Európa Tanács támogatásával, 16 322 euró értékben 24 helységnévtáblát készített, szerb, magyar és horvát felirattal.

A város közelmúltban módosított alapokmánya szerint e három nyelv van hivatalos használatban a helyi önkormányzat területén, a horvát nyelv Monostorszegen, Béregen és Nemesmiliticsen. Ezeken a településeken az önkormányzati intézmények nevét is feltüntetik horvátul.