2024. április 20., szombat

A nő a természet koronája

Kilencven kiállító alkotásai a Nők tárlatán

A Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai a nőnap közeledtével évek hosszú sora óta Nők tárlata címmel szervez kiállítást Magyarkanizsán. Ilyenkor az amatőr és a nem amatőr művészek, festők, kézművesek mutatják be szemet gyönyörködtető portékáikat.

Az idei kiállítás új helyszínen várja az érdeklődőket (Puskás Károly felvétele)

Az idei kiállítás új helyszínen várja az érdeklődőket (Puskás Károly felvétele)

Az idei év abban tért el az eddigiektől, hogy új helyszínen függesztették ki az alkotásokat. Ezúttal ugyanis a vállalkozók egyesületének termében lehet megtekinteni a szebbnél szebb festményeket, szalmaképeket, szőtteseket és a hímzett terítőket, párnákat, ugyanakkor rongybabák, hímes tojások és quilling technikával készült remekek is láthatók. A megnyitón felléptek a Cifraszűr vegyes kórus tagjai, és megannyi szavalat is elhangzott, mielőtt Kerekes Sándor megnyitotta a tárlatot, aki elmondta, hogy itt minden a nőkről szól, hiszen kizárólag nők alkotásai láthatóak, de mindenkihez szólnak.

– Vannak nagy tehetségek és kezdők is a kiállítók között, akik végtelenül szorgalmasak, mondhatom, anyások. Ezt úgy értem, hogy melegszívű, teljes odaadással festő asszonyokról van szó. Ami pedig az apropót illeti, a nőnapot, el kell mondanom, hogy úgy tartom, a nő a természet koronája, kezdve a gyermek születésétől. Mi, férfiak nagyon fontosak vagyunk, mert azt a virágot valakinek meg kell porzani, de a hölgy az, aki elkísér bennünket az utolsó utunkig is – emelte ki Kerekes Sándor.

Kenyeres Ivanka, a kör elnöke fáradhatatlanul dolgozik, nemcsak ilyenkor, hanem egész évben. A Nők tárlatát is évek óta töretlen lelkesedéssel szervezi meg, amit már megszoktak a magyarkanizsaiak és környékbeliek, ám ilyenkor távolabbi vendégek is jelen vannak.

– Idén kilencven kiállítónk van, három községből, ugyanis a tárlaton Topolya, Szabadka és Magyarkanizsa ügyes kezű hölgyei is képviseltetik magukat. Tizenhárom egyesület vett részt a munkában, tizenhárom városból, köztük például Ruma, Nagykikinda és Újvidék művészei is itt vannak – mondta el Kenyeres Ivanka.

A Nők tárlata egészen március 22-éig megtekinthető Magyarkanizsán a vállalkozók egyesületében, ahol minden munkanapon a délelőtti órákban várják az érdeklődőket.