2024. május 10., péntek

Albánia rejtegeti a szökés képsorait

Gruevszkit utoléri majd az igazságszolgáltatás – üzente a macedón államügyész

Szerbia és Montenegró nem tekinthető felelősnek Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök szökését illetően, jelentette ki a belgrádi Politika napilapnak adott nyilatkozatában Vilma Ruszkovszka, az észak-macedóniai szervezett bűnözés és korrupció elleni ügyészség vezetője. Úgy fogalmazott: meglehetősen sokatmondó ténynek számít azonban az ügyben az, hogy Albánia elutasította a szökést bemutató videofelvételek átadását, amelynek alapján kiderült volna, pontosan melyik határátkelőn érkezett a volt kormányfő ebbe az országba, amikor Macedónia elhagyása mellett döntött. Városi térfigyelő kamerák által rögzített képsorokról van szó, mutatott rá Ruszkovszka, amelyek a tiranai magyar nagykövetség környékén készültek.

Szkopje arra kérte Albániát, hogy Gruevszki menekülési irányának megállapítása végett bocsássa Macedónia rendelkezésére ezeket a felvételeket, Tirana azonban válaszra sem méltatta Szkopjét. Ruszkovszka emlékeztetett arra, hogy a tiranai tartózkodás idején még hivatalosan nem számított szökevénynek Gruevszki, hiszen nem adták ki ellene a nemzetközi körözőlevelet, nem volt érvényben még a börtönbüntetés letöltésére vonatkozó meghagyás.

– Az igazolványát nem koboztuk el, ilyen lépést nem irányoz elő a törvény, másfelől, mint minden állampolgárnak, neki is kötelessége rendelkezni identitását bizonyító okmánnyal. Csak az útlevelétől fosztotta meg a hatóság – jelentette ki Ruszkovszka, aki tegnap egy belgrádi tanácskozáson vett részt, a szervezett bűnözés visszaszorításának módjairól beszélt.

Mint ismeretes, Nikola Gruevszki börtönbe vonulása előtt szökött el Macedóniából. A média csakhamar beszámolt arról, hogy Magyarországon tartózkodik, maga is közzétette a közösségi portálon, hogy Budapesten van. Később menedékstátust is kapott. A magyar média arról számolt be tavaly november derekán, hogy a volt macedón kormányfő menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennálltak – ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Gruveszki kérelmének részletes kivizsgálása után. A hatóság megalapozottnak tekintette Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, a kormány ugyanis – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát.

Gruevszki 2006 és 2016 között töltötte be Macedónia kormányfői tisztségét. Azért adtak ki elfogatóparancsot a szökésével párhuzamosan ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Tavaly májusban találták vétkesnek egy beszerzési pályázat eredményének befolyásolásában. A vádirat szerint egy páncélozott Mercedes vásárlására kiírt pályázat kapcsán követett el visszaélést, a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki, de azóta kormányfővé választott Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több rangos tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Perdöntő bizonyítékká vált a volt kormányfőnek és Gordana Jankuloszkának, az akkori belügyminiszternek egyik beszélgetése, amelyben a gépkocsi megvásárlásáról volt szó.

A budapesti sajtó azóta már több felvételt is közölt, amint Gruevszki éppen nyugodtan sétálgat vagy vacsoráját költi valamelyik csinos étteremben.

– Ebben a pillanatban Gruevszki egy másik állam területén tartózkodik, ám ügyészként nem mulaszthatom el, hogy meggyőződésemet fejezzem ki: utoléri őt majd az igazságszolgáltatás, bárhol is bujkáljon. Éppúgy, mint mindenki mást, aki vét a törvény ellen. Meg kell jegyeznem, az állam illegális elhagyása előtt rendszeresen eleget tett a büntetés-végrehajtási kötelezettségeinek, jelentkezett az állami szerveknek. Azt is hangsúlyoznom kell, hogy egyetlen észak-macedóniai állami szerv ellen sem folyik jelenleg kivizsgálás az ügy kapcsán, s azt is, hogy Montenegró és Szerbia nem felelős a történtekért. Az együttműködés különösen jó a szerbiai ügyészségekkel – fogalmazott nyilatkozatában Ruszkovszka.