2024. április 20., szombat

Egy emberként dolgoznak Horgoson

Munkaakciót szerveztek a napközi otthon épületének mielőbbi átadása érdekében

A felújítás alatt álló horgosi napközi otthon épületének mielőbbi átadása érdekében nemcsak az illetékesek, hanem a helybeliek is egy emberként dolgoznak.

A testi és szellemi hátránnyal élő, megkülönböztetett figyelmet igénylő fiatalokat befogadó és foglalkoztató napközi otthon üzembe helyezését március 9-ére tervezik, de szemmel láthatóan még sok az elvégzendő feladat, hogy birtokukba vehessék az épületet, ahogy arról a közelmúltban hírt is adtunk. Szerdán a falu lakói is bekapcsolódtak a munkába. Nagyjából húsz falubeli, a Horgosiak Horgosért civil szervezet tagjai is a napközi otthon körül szorgoskodtak, takarítottak, gallyat vágtak és szemetet szedtek. Kalmár Eszter, a civil szervezeten belül működő segítségnyújtó csoport vezetője is részt vett az akcióban, és elmondta, hogy öt-hat éve folyamatosan ott vannak, ahol szükség van rájuk.

– Most a napközi otthonnál segítünk takarítani, mivel mi nagyon sok flakont kapunk a falutól, így viszonzásként a faluban zajló minden munkaakcióban részt veszünk. Nagyon örülünk, hogy itt is lesz egy ilyen napközi, mivel hallottuk, hogy így sok gyerek helyben kaphatja meg azt a törődést és a neki megfelelő nevelést és bánásmódot, amit igényel, és amiért eddig Magyarkanizsára kellett utazniuk. Biztos, hogy megkönnyíti majd nemcsak a gyerekek, hanem a szülők dolgát is – mondta Kalmár Eszter.

A munkálatokat megtekintette Sors Róbert, a horgosi helyi közösség elnöke is, aki szerint nagyon jó kezdeményezés volt a napközi otthon létrehozása, annál is inkább, mivel a falunak minden alapvető funkciót ellátó intézménye megvan, ez pedig egy pluszt ad, és végre a kihasználatlanul álló épületben is hasznos tevékenység folyik majd.

– Számunkra ez nagyon fontos intézmény, azért is, mert Horgosról több sérült fiatal kénytelen volt Magyarkanizsára beutazni a foglalkozásokra. A helyi közösség fizikai segítséggel tud hozzájárulni a sikerhez, ha volt közmunkásunk, itt dolgozott a többiekkel – mondta a helyi közösség elnöke.

Az otthont megálmodó Csikós László sem volt rest lapátot ragadni, a törvénnyel összeütközésben álló fiatalokkal együtt töltötték meg a talicskát kőtörmelékkel, amit a környékről és a jövőben majd gombatermesztésre használandó pincehelyiségből lapátoltak ki a fiatalokkal.

– A munkálatok oroszlánrészét már elvégezték, és remélem, hogy március 9-én, ha Isten és a mesterek is megsegítenek bennünket, akkor sikerül is üzembe helyezni. Minden fizikai munkába a helyiek is be tudnak segíteni, jól jön minden tenni akaró kéz. Erre a napközi otthonra sajnos nagy szükség van, mert a rászorulók egyre többen vannak – mondta a községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja Horgoson.

Az üzembe helyezést a felhasználók is várják, a horgosi példa pedig tipikusan azt mutatja, hogy a jó ügy érdekében össze kell fognia a maroknyi lakosságnak, sose tudni, hogy mikor és milyen formában lehet hasznunkra egy-egy ilyen létesítmény és a benne dolgozó szakemberek, itt azonban, úgy tűnik, minden mindennel összefügg, a falubeliek kortól függetlenül együtt dolgoznak és egymástól tanulnak.