2024. április 26., péntek
17. ŐSEINK ZENÉJE, SZENTTAMÁS

Népzene és néptánc kiváló elegye

Szombat este fél hétkor még úgy tűnt, meglehetősen visszafogott az érdeklődés a 17. alkalommal meghirdetett Őseink zenéje rendezvény iránt Szenttamáson, kézművesekből is kevesebb van, mint a korábbi években, ám hét órakor már teljesen benépesült a Sportcsarnok, és hangossá vált az újratalálkozó ismerősök üdvözleteitől, a szervezők utolsó simításainak, a fellépők izgatottságának „zajától”. Kezdésre minden sínen volt, ezúttal is.

Drámai pillanatok a magyarkanizsai Turbolya csoport koreográfiájában (Nagy Magdolna felvétele)

Drámai pillanatok a magyarkanizsai Turbolya csoport koreográfiájában (Nagy Magdolna felvétele)

A szervező Gion Nándor Kulturális Központ egy rendkívül látványos és hangulatos népzenei estet rendezett, melyet Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere nyitott meg, majd átvette a szervezők díszoklevelét is.

Az Őseink Zenéje 2002-ben indult útjára, azzal az elképzeléssel, hogy elsősorban a népzenei együtteseknek adjon bemutatkozási lehetőséget, hiszen a táncosoknak gyakrabban adódik alkalmuk a bemutatkozásra, a zenekarok pedig általában kísérő szerepbe szorulnak. A rendezvény ezenkívül a fiatalabb zenészeknek, zenekaroknak is egyfajta kifutópályája kívánt lenni, alkalmat adni a bemutatkozásra, az ismerkedésre, az idősebb zenésztársaikkal való együtt zenélésre, barátkozásra, ismerkedésre. Ennek köszönhetően az elmúlt 17 évben a Kárpát-medence számos szegletéből érkező együttes lépett közönség elé, de a megkerülhetetlen és látványos(abb) néptánc sem mindig került háttérbe.

Bakos Árpád és barátai formáció először lépett fel az Őseink zenéje rendezvényen (Nagy Magdolna felvétele)

Bakos Árpád és barátai formáció először lépett fel az Őseink zenéje rendezvényen (Nagy Magdolna felvétele)

Csonka Ferenc és zenekara kísérte a magyarkanizsai és horgosi táncegyütteseket is (Nagy Magdolna felvétele)

Csonka Ferenc és zenekara kísérte a magyarkanizsai és horgosi táncegyütteseket is (Nagy Magdolna felvétele)

Így volt ez idén is, a közönséget a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Turbolya tánccsoportja, és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület középiskolásokat és egyetemi hallgatókat tömörítő Bartók Ifjúsági Táncegyüttese kápráztatta el. A talpalávalót, és nemcsak azt, hanem a zenei élményt Csonka Ferenc és zenekara, Bakos Árpád és barátai, valamint a Csörömpölő zenekar hozta.

Csonka Ferenc prímás immár negyed évszázada járja a Kárpát-medencét, több együttes tagja, népzenei érdemei révén ismerősként állt a szenttamási közönség elé is. Bakos Árpád zenésztársaival több éve jelen van zenei életünkben, az Őseink zenéjén azonban először mutatkoztak be. A négytagú együttes repertoárján nemcsak magyar, hanem a körülöttünk élő népek népdalkincséből merítő, improvizatív dalok csendültek fel autentikus hangszereken. A sajátos zenei nyelvet kivételesen jól fogadta a közönség. Nem volt kisebb sikere a Dél-Bánátból, Pancsováról érkező Csörömpölő zenekarnak sem. Ez a zenekar is először lépett a szenttamási közönség elé, noha 2000-ben alapították. A zömmel képzett zenészekből álló zenekar bukovinai, galgamenti, szilágysági dalokat adott elő, Keményné Gojković Mária elragadó énekével. 

A csaknem háromórás rendezvény ezúttal is jó hangulatú táncházzal zárult.