2024. április 19., péntek

Meglőtt madár a természetvédelmi területen

A Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi őrei péntek reggel egy sérült nagy liliket találtak a Ludasi-tavon. A madár mindkét lába és az egyik szárnya is eltört. A sérüléseket jól láthatóan puskasörétek okozták. Habár a nagy lilik vadászható fajta, természetvédelmi területen minden vadászat tilos. Lapunk munkatársainak Szekeres Ottó, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi őre mutatta be a sérült állatot.

A madár mindkét lába és az egyik szárnya is eltört (Fotó: Gergely Árpád)

A madár mindkét lába és az egyik szárnya is eltört (Fotó: Gergely Árpád)

– Nem ritka, hogy az őrszolgálat sebesült állatot talál. Ezt a nagy liliket valószínűleg szerdán vagy csütörtökön érte találat, és még 4–5 napig képes így élni, de mivel a ragadozómadarak követik a ludakat, feltételezhetően előbb-utóbb egy rétisas megfogta volna. Az ólomsöréttel való vadászat azért is veszélyes, mivel ha a madár túléli, és a legyengült állatot egy ragadozó elfogyasztja, akkor a ragadozó szervezetébe is bekerül, és ez megzavarhatja a testi működését, ami közvetetten a halálát okozhatja, esetleg ólommérgezést is kaphat – mondta Szekeres Ottó.

A sérült állatokat, így jelen esetben a nagy liliket, a Palicsi Állatkert befogadóközpontjába szállítják, és ott állatorvos próbál meg segíteni rajtuk.

A természetvédelmi törvények alapján büntethető, aki védett területen vadászik, és még súlyosabban büntethető az olyan ember, aki védett fajra vadászik, vagy védett fajnak bármilyen sérülést okoz. A vadásztársaságok külön vadászati engedélyt igényelhetnek a Tartományi Természetvédelmi Intézettől, illetve az illetékes minisztériumtól, de ez csak bizonyos fajokra vonatkozhat, például rókára vagy sakálra, szarkára vagy szürke varjúra.