2024. április 24., szerda

Állj ki és mondd!

Középiskolás diákok mérték össze tudásukat a Kölcsey Ferenc Szónokverseny szabadkai elődöntőjén

A Minden morzsa számít Közösségépítő és Segítő Egyesület, illetve a Kölcsey Társaság által szervezett szónokverseny vajdasági fordulóját pénteken délelőtt tartották a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Gergely Zsolt, a Minden morzsa számít Közösségépítő és Segítő Egyesület elnöke 2009-ben álmodta meg a Kölcsey Ferenc Szónokversenyt, és 2010 óta, egy év kivételével, minden évben sor került a megmérettetésre. Először helyi szinten, Nyíregyházán szervezték meg a középiskolás diákoknak szóló szónokversenyt, és csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tanulókat kerestek meg. Az utóbbi három évben kiterjesztették tevékenységüket az egész Kárpát-medencére, és ma már külhoni magyar középiskolások jelentkezését is várják. A Kölcsey Ferenc Szónokversenyen két feladat várt a diákokra: az első szónoklatot a verseny előtt, önállóan kellett megírniuk, és tanáraik segítségével megtanulniuk. A második szónoklatot a verseny szabadkai fordulóján, megadott témára kellett megírniuk és elmondaniuk. Mindkét szónoklat megtartására 3 percet kaptak.

– Már harmadik alkalommal jöttünk el Szabadkára. Az idei vajdasági forduló részvevői Zentáról és Szabadkáról érkeztek. Összesen 9 tanuló mérettette meg magát. Kárpát-medencei szinten 62 jelentkezőnk van, az elődöntőket négy helyszínen szerveztük meg. A döntő ezúttal január 22-ére, egy nagyon jeles alkalomra, a magyar kultúra napjára esik. Vaján, a Vay-kastély lovagtermében tartjuk ezt a döntőt – nyilatkozta Gergely Zsolt, a verseny megálmodója és fő szervezője.

Farkas Réka a Zentai Gimnázium 3. osztályos tanulója általános tagozaton. Decemberben látta meg a verseny felhívását és azért jelentkezett, mert még nem hallott hasonló lehetőségről.

– A rögtönzött szónoklattól nem féltem, mivel szeretek improvizálni. A betanult szövegek felmondásakor nagyobb lámpalázam van – mondta.

A szoros megmérettetésen végül Lábadi Csilla, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja végzett első helyen. Második lett Kovács Dorina, a 3. pedig Kőrösi Violetta – mindketten a Zentai Gimnázium tanulói. Megosztott 4. helyen végzett Pintér Fanni és Kerekes Nikoletta a szabadkai KDTG-ből. Ők képviselik Vajdaságot a január 22-ei Kárpát-medencei döntőn, a magyarországi Vaján.

A vajdasági elődöntő zsűrijében dr. Beke Ottó és dr. Vukov Raffai Éva, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai, valamint Tolnai Varga Piroska, a szabadkai KDTG magyartanárja jelölték ki a legjobb öt résztvevőt.