2024. április 24., szerda

Játék az osztályban is

Élménypedagógiai műhelymunka várta ma a Téli Egyetem részvevőit

Az élménypedagógia volt a témája a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Téli Egyeteme mai plenáris előadásának. Besnyi Szabolcs, a Katalizátor Pedagógusképző Központ ügyvezető igazgatója és trénere műhelymunkát tartott az osztálytanítóknak és a tanároknak. Ezt megelőzően Takács Márta, a szabadkai MTTK dékánhelyettese, valamint Petkovics Márta, az MNT tagja köszöntötte a jelenlevőket.

A játék és az élménypedagógiai módszerek nagyban megkönnyítik a pedagógusok mindennapi munkáját. A résztvevők Besnyi Szabolcstól ehhez kaptak számos felhasználható ötletet. Közösségi játékokat sajátíthattak el. A tréner minden játék után összefoglalta a látottakat, és válaszolt a feltett kérdésekre.

– Nagyon örülök neki, hogy ilyen sok lelkes pedagógus vagy pedagógushallgató jött el, mert ez bennem bizodalmat kelt, hogy a jövőben talán jobb lesz vagy még jobb lesz diáknak lenni. A témánk a játék és az élménypedagógia volt. Abban hiszek, hogy a világ olyan irányba fejlődik, hogy az élménypedagógiának és a játéknak egyre nagyobb térre lesz szüksége. Fontos, hogy a mai világban az emberek együtt tudjanak dolgozni, hogy másokkal toleránsak legyenek, tudjanak figyelni egymásra – mondta Besnyi Szabolcs a foglakozás végén. Hozzátette, hogy szerinte a legtöbb vállalatban és intézményben az a fontos, hogy az alkalmazottak együtt tudjanak működni egymással. A világ technikai fejlesztéseit nemcsak követni kell, hanem minél gyorsabban alkalmazkodnunk kell hozzájuk. Nem elég, ha az alkalmazott jól dolgozik, hiszen meg kell tanulni a többiekkel együtt dolgozni.

– Nem tudom, hogy hogyan tudunk igazán arra összpontosítani, mit hoz a jövő, de jó, ha több szakterülethez értünk. Nehezen tudnám megjósolni, hogy a jövőben milyen szakmák lesznek, de az biztos, hogy át kell alakítanunk azt a tudást, amelyet egy-egy szakterületen megszereztünk. Annyiban biztos vagyok, hogy változás lesz, és az egyént mindenképp fel kell készítenünk. A tapasztalatom szerint a játék az, ami ebben segít – mondta Besnyi Szabolcs.

A Téli Egyetem e napján a résztvevők két kurzus közül választhatnak. Az egyik dr. Grabovac Beáta Motiváció és érzelmek elnevezésű képzése, a másik pedig Motoros kompetenciák fejlesztése a mozgásos játékokon keresztül, amelyet dr. Halasi Szabolcs és dr. Lepeš Josip tartottak.