2024. április 19., péntek

Beruházások és fejlesztések

Eredményes évet zárt és ígéretes esztendő elé néz a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete

A Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezete évértékelő ülést tartott a 2018. évre vonatkozóan. Pelt Ilona, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, 2018-ban több szinten zajlott választás, amelyeken a nyugat-bácskai szervezet jól teljesített. Kiemelte, ami a két helyi közösségi választást illeti, Bezdánban megőrizték a hatalmi pozíciót, míg Gomboson, a nehézségek ellenére közösségileg megerősödve kerültek ki a választásokból.

Fotó: Lennert Móger Tímea

Fotó: Lennert Móger Tímea

– Büszkeséggel tölt el, hogy intézményeink, illetve közvállalataink (Egészségházak – Zombor, Vodovod – Bezdán) sikeres felújításokon, illetve teljesen új vízgyár kiépítési munkálatain vannak túl. Ami a gombosi József Attila Általános Iskolát illeti, fontos beruházások történtek az intézményben. Apatin községben sikerült olyan ügyeket előremozdítani, amelyek a kupuszinai és a szilágyi magyarság érdekeit képviselik – hallottuk Pelt Ilonától.

A gombosi helyzetről Uzelac Katica tartományi segédtitkár nyilatkozott:

– A VMSZ helyi szervezete megerősödött Gomboson. A magyar érdekeltségű civil szervezetekkel, egyesületekkel karöltve valósítjuk meg azokat a célokat és programokat, amelyek a közösséget előre viszik. A politizálásunkat önkormányzati szinten (Hódság község) valósítjuk meg, hiszen a Szerb Haladó Párttal koalícióban, együttműködésben vezetjük a községet – mondta a segédtitkár.

Péter István, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke, Apatin község képviselője pozitívan értékelt:

– A kupuszinai helyi közösségben, hatalmi pozícióból több projektumot megvalósítottunk. Talán az egyik legnagyobb eredménynek számít, hogy befejeződött a földterületek tagosítása. Felújították vagy folyamatban van az iskola, a művelődési egyesület, a horgászotthon épületének felújítása. Játszótereket, kosárlabdapályát építettünk ki. Tervben van még a zombori út, továbbá a Kupuszina–Monostor út aszfaltozása, az ipari parkba tervezett közraktár kialakítása – ecsetelte Péter István, majd hozzátette, hogy Szilágyin civil szervezeti és egyesületi szinten fejlesztik, erősítik a magyar közösséget.

Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ frakcióvezetője, a zombori közkórház igazgatóbizottságának elnöke értékelőjében kiemelte, hogy aktív munka folyt Zombor város képviselőházában.

– Felújítások zajlottak városszerte. Megoldódott a városi közlekedés problémája a körforgalmi útszakaszok kialakítása által. A megyeház és a városháza is épül, szépül. Több IPA-projektum van folyamatban. Ezek között említeném, hogy a Bezdán felé vezető út felújításának (SO-Baja2) munkálatai elkezdődtek, 3 millió euró értékben, a Levendula projektum – Woman to save – 250 000 euró értékben szintén folyamatban van. A Gádor–Haraszti útszakasz felújítása – 6 km – tavasztól esedékes, továbbá esedékes a Kishegyestől (autópályától) a Béregi határátkelőig terjedő út felújítása és kiépítése. A tartományi költségvetésből jelentős összeg jut a zombori közkórház felújítására, továbbá új eszközök beszerzésére – hallottuk a doktornőtől.

Dr. Úri Emese, a zombori Egészségházak igazgatója a az egészségügyi fejlesztésekről beszélt.

– A zombori Egészségház főépületének felújítása 30 millió dinár értékben valósult meg a Köztársasági Nagyberuházási Alap támogatásának köszönhetően, az Egészségügyi Világszervezet támogatásával mentőautó érkezett hozzánk ajándékba, szponzorok segítségével lehetővé vált a bútorok beszerzése. 2019-re várható a norvég nagykövetség ajándéka, egy mentőkocsi, továbbá egy nőgyógyászati vizsgálóasztal – mondta el az igazgatónő.

Kubatov Dejan, a bezdáni Vodovod közvállalat igazgatója szintén jelentős fejlesztésekről számolt be.

– A bezdáni Vodovod részbeni, ám nagyon jelentős felújítását követően a béregi vízgyár felújítási munkálatai is a vége felé közelednek, 30 millió dinár értékben valósul meg. Tervek között szerepel teljes mértékben megoldani a térség ivóvize minőségének javítását – mondta az igazgató.

Végezetül Pelt Ilona elmondta, a 2019. évben főleg helyi szervezeteinkkel foglalkoznak majd, ugyanis a körzet élén olyan erős csapat áll, amely magabiztosan vezeti a régiót.

– Köszönettel tartozom nekik és bízom abban, hogy sikeres, eredményes év előtt állunk, a továbbiakban is együtt nézünk majd szembe az új év kihívásaival. Ezúton kívánok békés, szeretetteljes új esztendőt minden kedves polgárnak!

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.