2024. április 18., csütörtök
HIVATALOSAN IS

Megszűnik a Nagybecskereki Rádió

Pontosan három évvel a műsorszórás leállítása után a mai nappal formálisan is megszűnik létezni a Nagybecskereki Rádió. A városi képviselő-testület ülésének az egyik napirendi pontja ugyanis a közvállalat felszámolásának az elfogadása lesz. Az egykori közvállalat megmaradt vagyona az alapító, vagyis a város tulajdonába megy át, és ők rendelkeznek a médiaház dokumentációjának a megőrzéséről is. Ezzel végérvényesen helyi rádió nélkül marad a legnagyobb bánáti önkormányzat.

Három éve nincs helyi rádió Közép-Bánátban (Fotó: Kecskés István)

Három éve nincs helyi rádió Közép-Bánátban (Fotó: Kecskés István)

A Nagybecskereki Rádiótól 2015 decemberében megvonták a műsorszórási engedélyt, ami gyakorlatilag a 38 éves médiaház munkájának a végét is jelentette. A rádió 28 dolgozója közül tízen azonnal a végkielégítés melletti távozást választották. A többiek egy ideig még vártak, aztán ők is elfogadták a szociális program feltételeit. A vállalat felszámolásáról szóló határozatot 2016 októberében hozták meg.
A tájékoztatási törvény értelmében az önkormányzati médiaházakat privatizálni kellett volna. Ez azonban a mintegy negyven, hasonló sorsú rádió közül csak néhányban történt meg sikeresen. A Nagybecskereki Rádió esetében ennek oka az is, hogy formálisan fel sem lett kínálva a privatizálásuk. 2016. február 1-jén ünnepelhették (volna) a rádió fennállásának a 38. évfordulóját.

A Nagybecskereki Rádió megszűnésével megszűnt a kisebbségi nyelveken folyó tájékoztatás a legnagyobb bánáti városban. A rádiónak ugyanis a szerb mellett magyar, román és szlovák nyelvű műsorai is voltak. A magyar műsort sugárzó muzslyai Zeppelin Rádió 2009-ben maradt műsorszórási engedély nélkül.