2024. április 16., kedd

Ringišpil i Bank Ban u Beogradu

Mađarsko pozorište i Srpsko Narodno Pozorište potpisali ugovor o saradnji.

Veliki broj publike je sa velikim interesovanjem dočekao Narodno pozorište iz Budimpešte u Narodnom pozorištu u Beogradu.U petak je gostovalo Narodno pozorište Mađarske u zajedničkoj produkciji pod nazivom Ringišpil, sa Mađarskim nacionalnim folklornim ansamblom. A u subotu je prikazan Bank Ban.

Ivana Vujić, direktor Narodnog Pozorišta u Beogradu je iznela detalje o zajedničkom ugovoru.

-Zahvaljujući ovome biće bolji uslovi za razmenu gostujućih predstava, moćićemo da učestvujemo u predstavama uzajamno, kao i u radionicama, i novi učenici će moći upoznati rad pozorišta, takođe uzajamno.

Ugovor su potpisali Atila Vidnjanski i Ivana Vujić, direktori pozorišta. Predstavu je pogledao i Mikloš Kašler, ministar za ljudske resorse, koji je izjavio da mu je veoma drago da je u takvom periodu u Beogradu kada je saradnja između Mađarske i Srbije u razvojnoj fazi.

-Istorijsko iskustvo je takvo, da ako su dva naroda sposobna da srađuju, to čini dobro i susedima, kao i celoj Evropi. Danas sam došao u Beograd da bi jačali osnove saradnje na svim poljima koje čoveka određuju kao što su sport, kultura i obrazovanje - rekao je ministar.

Direktor pozorišta Budimpešte je istakao da je potpisivanjem ovog ugovora ojačana višegodišnja saradnja. O predstavi Ringišpil nam je objasnio da je to jedna bajka koja se zasniva na tradicionalnom folkloru, igri, muzici i svemogućoj ljubavi, i o tome da život treba da stvaramo tamo gde smo.

-Bank Ban je izuzetno pozorišno delo, koje postavlja pitanja koja su aktuelna i u Beogradu, prema kome se naše mogućnosti razapinju između Istoka i Zapada. Ovo je događaj iz trinaestog veka, ali su problemi i sada isti kao što su bili i tada - rekao je režiser.

Klara Sentđerđi, rukovodilac Collegium Hungaricum, mađarskog kulturnog centra, nam je rekla da je sve veće interesovanje za predstave koje organizuju.

-To znači da postoji jedan sloj publike, koju interesuje šta se dešava u mađarskoj kulturi. Uvek se sve karte brzo rasprodaju za te predstave. Veoma sam srećna što radimo sa ovako velikim uspehom - rekla je Klara Sentđerđi.

Ministar Mikloš Kašler sastao se sa Vladanom Vukosavljevićem, ministrom za kulturu i turizam, sa Vanjom Udovičićem, ministrom za sport i omladinu, Mladenom Šarčevićem, ministrom za obrazovanje, vezano za dogovore o budućim zajedničkim projektima. Između ostalog, razgovarali su o crkvi u Arači, o mađarskom Kolegijumu u Novom Sadu, o zajedničkim istraživanjima u medicini kao i o tehničkim naučnim istraživanjima.