2024. május 10., péntek

Odafigyelni az idősekre

Együttműködést kötött a szabadkai Gerontológiai Központ a szentesi Gondozási Központtal

Határon átívelő együttműködési szerződést írt alá hétfőn a szabadkai Gerontológiai Központ a magyarországi Szentes város Gondozási Központjával. A partnerség célja, hogy a két intézmény felkészüljön az Európai Unió pályázatának jelentkezésére, ami a reményeik szerint a következő hónapban meg is fog valósulni.

Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója elmondta, hogy jelenleg tíz Gerontológiai Klub működik Szabadka város területén, ahol a klubtagok olyan ellátásban részesülnek napközben, mint a bentlakásos központban. Az együttműködés egyik célja, hogy több ilyen klubot hozzanak létre Szabadka külvárosi településein.

– Terveink szerint új Gerontológiai Klubokat nyitunk a külvárosi településeken, elsősorban Palicson és Nagyfényen. Ezeket a helyeket a tagok napközben látogathatják, és olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amit a központi intézetben is megtehetnek a bentlakók. Ebbe beletartozik a ruhák tisztíttatása, vasalása, a masszázs és a lábápolási szolgáltatások igénylése, nappali étkezés és a különböző szórakoztató, illetve kulturális műsorokon való részvétel egyaránt.

Puskásné Halál Ágnes, Szentes város Gondozási Központjának intézményvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét település, és azok vonzáskörzetei nagy demográfiai problémával küzdenek, ezért nemcsak rövid, hanem hosszútávon kell komolyan és felelősségteljesen odafigyelnie a döntéshozóknak az egyre idősödő társadalomra.

– Ezek a személyek eltérő szükségletekkel és igényekkel lesznek jelen a társadalmunkban, ezért mennyiségileg és minőségileg is más szolgáltatásokra kell váltanunk. Nagyobb volumenű tervek megvalósítására csak úgy van lehetőségünk, ha összefognak a különböző országok és szakemberek, és figyelembe véve az ellátottak igényeit, fejleszteni próbálunk. Azt gondolom, hogy nagy figyelmet kell fordítani a szakemberek speciális képzésére, illetve olyan eszközökre és beruházásokra van szükség, amik javítanak az életminőségen. Az élethosszig tartó tanulás és a dementálódás csökkentése a cél, illetve annak megelőzése érdekében minél több memóriafejlesztést, és a kognitív képességek javítását irányozzuk elő. Nálunk erre már nemzetközi programok vannak, amiket osztrák minta alapján követünk – nyilatkozta a szentesi intézetvezető lapunknak, majd hozzátette, hogy hamarosan egy szakmai konferenciát is szerveznek, amelyre a Szabadkán dolgozó szakembereket is meghívták.