2024. május 10., péntek

A probléma jelen van

Előadás a drogokról és a családon belüli erőszakról Topolyán

A Községi Női Fórum és Nyugdíjas Fórum szervezésében megvalósuló ismeretszerzési előadás-sorozat keretében a héten a Men-Thal Drogprevent civil szervezet előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A Men-Thal Drogprevent vezetője, Holló István, valamint Pásti Natália az előadás során ismertette a használatban lévő tudatmódosító szereket, valamint azok jellegzetes tüneteit, hatásait, és veszélyeit. A felsorolt és ismertetett szerek közül nagyon sok az, amelynek már egyszeri használata is halálos kimenetelű lehet. Ezek között akad olyan is, amely egyszeri használat után azonnal függővé teszi a használóját, hangoztatták az előadók.

Holló István is elmondta, országunkban az elmúlt években sajnos egyre gyakrabban hallunk olyan halálesetekről, melyek a kábítószer számlájára írhatók. Ezen kívül számos esetben esnek áldozatul a fiatalok például a randi-drogoknak, aminek következményei több szempontból is tragikusak lehetnek. Több esetben sikerült már nagyobb mennyiségű kábítószert lefoglalni az elmúlt években, Szerbiában, ami azt jelenti, hogy a kábítószer fogyasztás országunkban is problémát okoz. Az előadók rávilágítottak a droghasználat és a családon belüli erőszak kapcsolatára is. A közelmúltban a regisztrált rendőrségi esetek között több hasonló bűncselekmény is kapcsolatban állt a kábítószer-használattal.

Sajnos a fiatalok életében egyre korábbra tehető az az idő, amikor először találkoznak kábítószerrel, vagy először kipróbálják azt. Éppen ezért fontos, hogy a fiatalok környezete, szülők, nagyszülők is ismerjék és felismerjék azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki kábítószert használ. Ez mellett fontos felhívni a fiatalok figyelmét is a tudatmódosító szerek használatának kockázataira és veszélyeire, valamint a függőség kialakulásának veszélyére, és a drogról való leszokás nehézségeire is. - hangzott el a topolyai civil szervezet képviselőinek előadásában.