2024. április 24., szerda

Megtisztították a csatornapartot Kucorán

Egyesek szemetelnek, mások takarítanak... nem vagyunk egyformák – ez volt a mottója annak a szombaton megtartott nagytakarítási akciónak, amelyet a kucorai Testvériség-egység Általános Iskola mintegy 40 felsős diákja és 8 tanára valósított meg. A csatorna partján csaknem 4 kilométer hosszúságban összeszedték a szemetet, lekaszálták a füvet, továbbá átfestették az itt található kirándulóhely padjait és a csónakkikötő korlátjait. Miután végeztek a munkával, nekiláttak az összegyűjtött hulladék szétválogatásának. A műanyag flakonokat és kupakokat különválasztották a kommunális hulladéktól, majd a verbászi Komunalac Közvállalat külön-külön elszállította az összeset.

Fotó: R. Dj.

Fotó: R. Dj.

Az akció szervezője, ahogyan az előző két évben is, a Verbászi Ökológiai Mozgalom volt, aminek az elnöke, Ratko Đuđevac elmondta, a környezetvédelmet csak hallásból ismerő kirándulók, de a csatornán horgászók után is sajnos folyamatosan takarítani kell.

‒ Egy-egy akció megszervezése alkalmával egyre több nehézséggel kell szembesülni. A városvezetés közömbös szinte mindegyik hasonló megmozdulásunk iránt, nem támogatja az akcióinkat. Néhány szülő nem engedi el a gyerekét ilyenkor, mert azt mondják, nem akarják, hogy gyerekük mások után takarítsa a szemetet. Mi viszont azt állítjuk, hogy éppen így képződik szakadék a neveletlen és közömbös gyerek, valamint a természetet óvó és szerető, a szemetet nem tűrő gyerek között – magyarázta az egyesület elnöke.

Hozzátette, minden akcióban részt vevő fiatal a takarításhoz és szemétgyűjtéshez megfelelő kesztyűt kap, a munka végeztével pedig kötelező az alapos kézmosás.

A Verbászi Ökológiai Mozgalom szombati akcióját a Carnex Húsfeldolgozó vállalat és a környezetvédelmi minisztérium támogatta.