2024. április 23., kedd

Elhunyt Kartag Nándor

Hosszú, súlyos betegség után elhunyt Kartag Nándor, a vajdasági újságírás meghatározó alakja, a Vajdasági RTV nyugalmazott szerkesztője. 70 éves volt.

Kartag Nándor 1948-ban született Óbecsén. az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott.

Újságírói karrierjét a Képes Ifjúság tiszteletdíjas munkatársaként kezdte. A hatvanas évek végétől ő volt az újvidéki Ifjúsági Tribün magyar műsorainak szerkesztője, majd az Újvidéki Rádió bemondója. 1967-ben szülővárosában elindította a Vajdasági Magyar Középiskolások Színművészeti vetélkedőjét (a későbbi KMV-t), 1969-ben pedig Újvidéken a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjét.

1973-ban kezdett az Újvidéki Televízióban dolgozni és innen is ment nyugdíjba öt évvel ezelőtt lektorként, az archív anyagok rendszerezőjeként ezt követően is még évekig bedolgozott.

Szerkesztői-riporteri karrierje során számos művelődési és portréműsort szerkesztett, megírta a televízió magyar szerkesztőségének monográfiáját.

Kartag Nándor emlékére hétfőn, október 8-án, az Újvidéki Rádió M Stúdiójában tartanak gyászülést, ugyanezen a napon 15 órakor pedig utolsó útjára kísérik az újvidéki Futaki úti temetőben.