2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Értéket teremtenek, rájuk mindig lehet számítani

Negyvenöt éves a Nefelejcs kézimunkacsoport

Szombaton ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a topolyai Nefelejcs Kézimunka Társulat. A Vásártéri Otthonban megtartott ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Egeresi Sándor és Nagy Ottó tartományi tisztségviselők, több községi elöljáró, s jelen volt a Magyar Összefogás lista három jelöltje: Erdődi Edvina, Kisimre Szerda Anna és Fazekas Róbert is.

A Vásártéri Otthon nagytermében megtartott ünnepségen Éter Máté szólótánccal lépett fel (Herceg Elizabetta felvétele)

A Vásártéri Otthon nagytermében megtartott ünnepségen Éter Máté szólótánccal lépett fel (Herceg Elizabetta felvétele)

A rendezvényen a szervezet elnöke, Paul Szikora Erzsébet elnök asszony köszöntötte a megjelent vendégeket, a mintegy húsz vajdasági kézimunkacsoport képviselőit és a Nefelejcs alapító tagjait. Rövid visszatekintőjében megemlékezett a kézimunkacsoport alakulásáról, eddigi elnökeiről, felidézte a legnagyobb sikereket, és szólt a tervekről is. A csoport 1973-ban alakult Vásártéri tagozat néven, Gombás Gizella vezetésével minden kedden találkoztak a kézimunka-kedvelő asszonyok, ősztől tavaszig. A fehér hímzés és a csipke volt a kezdetektől a legkedvesebb kézimunka a számukra, évente kiállításon mutatták be ezeket a nagyközönségnek. Oltárterítőket is készítettek a topolyai templom részére. A kézimunkázáson kívül különböző bálok, kézműves foglalkozások szervezése is az ő dolguk volt, és bejegyzett civil szervezetként az utóbbi években a jótékonykodás is jellemzi tevékenységüket. Tavaly ők voltak a házigazdái a MIRK nemzetközi kiállításának, az idén pedig a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége huszadik bemutatkozásának.

A Magyar Összefogás jelöltjei nevében Kisimre Szerda Anna köszöntötte a 45 éves kézimunkacsoportot, és értékelte a tevékenységüket.

– Azt gondolom, hogy nagyon fontosak az ilyen csoportok, melyek hétről hétre összejönnek, és tesznek valamit a magyarságért. Vagy úgy, hogy kézimunkáznak, és ezzel maradandó értéket teremtenek, amit az unokáik is láthatnak, használhatnak majd, gyönyörködhetnek benne, vagy más formában, hiszen nemcsak kézimunkázásban tevékenyek, hanem rendezvényeket, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek, jótékonykodnak, támogatják a rászoruló gyerekeket, családokat. A Nefelejcs csoport nélkül nem múlik el rendezvény Topolyán, rájuk mindig lehet számítani. A csoport tagjai támogatják, segítik egymást, az energiáikat pozitív dolgokra fordítják, segítik az identitásunk megőrzését, az életminőség javításán fáradoznak, és, mint mondtam, értéket teremtenek, olyan hagyományőrző rendezvényeket is tartanak, melyek hiánypótlók városunkban – méltatta a Nefelejcs munkáját Kisimre Szerda Anna, és hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács partnere ezeknek a közösségeknek, anyagilag és erkölcsileg is támogatja tevékenységüket.

Az ünnepi műsorban fellépett egy-egy népdalcsokorral Paul Dávid és Dudás Kata, Éter Máté pedig szólótáncot adott elő. A községi Női Fórum Nefelejcs kézimunkacsoportjának ünnepsége jó hangulatú közös ebéddel ért véget.