2024. május 19., vasárnap

Pattanásig feszült a helyzet Koszovóban

A koszovói albánok lezárták az utat - Lövéseket is lehetett hallani - A hatóságok nem tudják garantálni Vučić látogatásának biztonságát

Néhány száz koszovói albán lezárta az utat, amelyen Aleksandar Vučić államfő eljuthatott volna Banje településre, kétnapos koszovói látogatásának egyik helyszínére. Lövöldözést is lehetett hallani a környéken. Az államfő ennek ellenére megpróbált eljutni a településre, de konvoját a hatóságok megállították. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint az elnök elindult Kosovska Mitrovicába, látogatásának következő helyszínére, ami azt is jelenti, hogy a Banje településen tervezett látogatása meghiúsult.

Korábban az útblokád hírére reagálva az államfő azt nyilatkozta, a problémákat nem erőszakkal, fegyverrel kell megoldani, hanem szavakkal és ésszel. Mint mondta, megpróbálnak alternatív útvonalakon eljutni látogatásának helyszínére. 

A hírek szerint az útblokádot az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg veteránjai szervezték Kadri Veseli, a koszovói parlament elnökének utasítására. Kadri Veselit korábban az Amerikai Egyesült Államok hivatalos szervei is figyelmeztették, hogy ne szítsa a feszültséget és ne próbálja megakadályozni a szerbiai államfő koszovói látogatását.

A koszovói hatóságok bejelentették, mégsem engedélyezik Vučić államfő látogatását Banje településen, mivel nem tudják garantálni annak biztonságát. Ezt követően az államfő úgy nyilatkozott, a tiltás és az útblokád ellenére is elutazik a településre. Emellett higgadtságra és békére szólított fel.