2024. április 24., szerda

Kávéházi hangulatban

A szabadkai VM4K-ban csütörtökön fellépett a Szóljon hát a nóta zenekar

A nyári szüntet után a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kulturális rendezvénysorozata csütörtökön folytatódott. Ezúttal a Dankó Pista Rózsája című est során a Szóljon hát a nóta zenekar lépett fel. Az együttest neves cigányzenészek és énekesek alkotják, Kurina Verebes Gusztáv, Lakatos Miklós, ifj. Kurina Verebes Gusztáv, Jónás Gyula, Kurina Ferenc, valamint Szabó Dékány Zsófia és Juhász Gábor, de bemutatkozott Pintér Péter, a zenekar kis tanítványa is. Az érdeklődés óriási volt, a VM4K kerthelyiségében nem volt szabad állóhely sem, sokan be se jutottak a koncertre. Az est folyamán Dankó Pista és Lányi Ernő nótáit, csárdásokat, kávéházi dalokat, operettslágereket és cigányzenét hallhatott a közönség, sőt Kurina Verebes Gusztáv szerzeményét is. A mesterprímás felhívta a figyelmet arra, hogy kihalóban a magyar kultúra szerves részét képező cigányzene:

– Felmerült bennem, hogy vajon az unokatestvéremmel, Lakatos Miklóssal ebben valóban úgymond az utolsó mohikánok vagyunk-e? Remélem, hogy nem így van, és létezik utánpótlás, mint például a fiam, ifj. Kurina Verebes Gusztáv, ő is zeneakadémián végzett, sőt a lányom is zenél, ő hegedűtanárnő. A klasszikus zenei ismeretek mellett, mindig arra neveltem a családomat, hogy ne szégyelljék a magyar nótákat, a megzenésített verseket. Ebből a zenéből neveltem fel őket – mondta a mesterprímás, és szólt a fellépési lehetőségekről is.

– Ahogyan azt mondani szokták, senki sem próféta a saját hazájában, bejártam a világot, de sajnos idehaza nagyon kevés a fellépési lehetőség. Szeretném, ha a Csipekrózsika-álomból felébredne ez a műfaj, és felkarolnák a zenekaromat, mert nagyon jó zenészekből, kiváló, iskolázott művészekből áll. Hálás vagyok, hogy itt felléphetünk és büszke arra, hogy még nem fejeltettük el teljesen, hogyan szól a nóta – hallottuk Kurina Verebes Gusztávtól.

A VM4K-ban jövő csütörtökön, 13-án, 19 órától, az Európa és mi sorozat keretében, dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató és dr. Murai András filmtörténész, filmesztéta tart előadást 1968 Magyarországon – Miért hagytuk, hogy így legyen? címmel.