Elsősök fogadása

Iskolakezdés Kishegyesen és Bácsfeketehegyen – A Magyar Nemzeti Tanács iskolai csomagokkal támogatja az elsősöket

L.J.

2018. szeptember 4., 12:58

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Hétfőn megkezdődött a tanév, és ez az elsősök fogadásával történt mind a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában, mind a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában. A bácsfeketehegyi elsősöket reggel fél nyolckor alkalmi műsor várta az iskola előcsarnokában. Bojtos Béla igazgató arról számolt be lapunknak, hogy az elsősök létszáma nem változott.

Linka B. Gabriella kiosztja az MNT csomagjait (Lakatos János felvétele)

Linka B. Gabriella kiosztja az MNT csomagjait (Lakatos János felvétele)

– A magyar tagozatra 18 diák iratkozott be, a szerb tagozatra pedig 26. A tavalyi évhez viszonyítva nagyjából változatlan a létszám, és valahol azt reméljük, hogy ezen a szinten marad éveken keresztül. Ha 1-2 diákkal változik, az nem gond, de a lényeg az, hogy nem kell a minisztériumnál kérvényeznünk, hogy megnyithassuk az osztályt – számolt be Bojtos, majd arról is szólt, hogy a nyári szünet alatt felújították az iskolát. Megtörtént a tantermek meszelése, valamint rovarirtáson és vízvezeték-tisztításon esett át az épület.

A kishegyesi elsősök fogadására 13 órakor került sor az iskola ebédlőjében. Itt több magyar ajkú diák van, mint Bácsfeketehegyen, tudtuk meg Fülöp Valentin igazgatótól.

– Magyar nyelven 31 elsősünk van, szerb nyelven pedig 7. A tavalyi évhez viszonyítva a magyar gyerekek száma csökkent, a szerb gyerekek száma pedig kettővel növekedett. Az óvodából kapott előrejelzések szerint ez a csökkenés sajnos folytatódni fog. Elképzelhető, hogy az előttünk álló években csak egy magyar osztályunk lesz – fogalmazott az igazgató.

A szünidei felújítások a kishegyesi iskolában sem maradtak el: a folyosókon energiatakarékos égőkre cserélték a meglévő hagyományos égőket, és a lámpatesteket is kicserélték. Fülöp elmondása szerint erre azért volt szükség, mert korábban gyakran kiégtek az égők, ami főként esti időszakban gondot okozott. Másrészről az új lámpákkal energiát takarítanak meg. Emellett a kazánházban két pumpa tönkrement, ezek javítását is elvégezték a nyáron. Az igazgató azt is elmondta, hogy a tartományi sporttitkárságnál pályázni fognak a tornaterem felújítására. Erre azért van szükség, mert ez az épületrész beázik, a folyamatos javítások már nem jelentenek megoldást a problémára.

A bácsfeketehegyi és a kishegyesi elsősök az iskolakezdés alkalmából csomagot kaptak a Magyar Nemzeti Tanácstól. A csomagok minden olyan tanszert tartalmaznak, amire a gyerekeknek szükségük lehet az iskolában. A csomagokat mindkét iskolában Linka B. Gabriella, az MNT tagja adta át. Linka köszöntötte az elsősöket és elmondta, hogy a nemzeti tanács az óvodától egészen az egyetem befejezéséig végigköveti tanulmányaikat és támogatja őket.

Az elsősök fogadásán jelen voltak a Vöröskereszt községi szervezetének képviselői is, akik sárga kendőkkel ajándékozták meg az elsősöket. Ez a közlekedésben való részvételt teszi biztonságosabbá számukra.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége