2024. március 29., péntek
MAGYARKANIZSA

Írótábor az újítások jegyében

Magyarkanizsán csütörtöktől 66. alkalommal várja a vajdasági magyar írókat, költőket, irodalmárokat a Kanizsai Írótábor, mely minden évben lehetőséget teremt szakmai tanácskozásokra, írók, költők találkozására, beszélgetéseire, könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra – hangzott el tegnap Magyarkanizsán az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón. Vranić Váradi Lívia, az írótábor szervezőbizottságának technikai titkára elmondta, hogy Magyarkanizsa önkormányzata egy sikeres IPA-pályázatnak köszönhetően további pénzeszközöket tud fordítani ennek a rendezvénynek a megszervezésére. Az írótábor tehát ezúttal a Cultstream, azaz A víz új kultúrája elnevezésű IPA-projektum keretében valósul meg, mely projektum hordozója a szegedi Porta Novum nonprofit Kft., és partnerei a zentai Thurzó Lajos Művelődési Oktatási Központ és Magyarkanizsa önkormányzata.

Az illetékes elmondta, hogy a Kanizsai Írótábor tartalmazza a hagyományos programelemeket, ugyanakkor az újító szándék is érezhető benne:

– Szeptember 6-án, csütörtökön délután koszorúzásokkal kezdődik a program, mégpedig először a Népkertben az írótábor emlékművénél, majd a Fő téren a városháza előtt a kisparkban, ahol Bordás Győző, a szervezőbizottság elnöke köszönti a résztvevőket. Ezt követően Íróportrék címmel megnyitják a Maurits Ferenc alkotásaiból összeállított kiállítást a Dobó Tihamér Képtárban. Idén az írótábor díszvendége Tolnai Ottó, akinek Szeméremékszerek című legújabb kötetét csütörtökön 17.30 órától az Art Caféban mutatják be. Ezt követően minden érdeklődőt várnak a Művészetek Háza kisszínpadához, ahol Szerbhorvát György: De ki viszi haza a biciklit? monodrámát láthatják Krizsán Szilvia előadásában. Pénteken az általános iskolákat Krnács Erika és Zsoldos Ervin látogatja meg Mátyás királlyal kapcsolatos programjával. Idén Karinthy-évfordulót is ünneplünk, ezért az idei irodalmi tanácskozás címe: Humorban nem ismerek témát. A tanácskozásra az Ifjúsági Otthonban kerül sor. A kiadók bemutatkozására ezúttal is sor kerül, várjuk az Életjel, a Forum, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna kiadókat.

Az író-olvasó találkozóra Szemtől slambe – slam poetry a vízről a Tisza-parton címmel kerül sor pénteken 17 órától a Tisza-parton. Ugyanott a slamelők után vetítik Gobby Fehér Gyula–Vicsek Károly: Zöld hajú lány című filmjét, mely az első vajdasági rockopera filmesített változata.

Szombaton zárul az írótábor, de egy kicsit gazdagabb programmal, mint az elmúlt években. Az Art Caféban 10 órától Vajdasági Magyar ki kicsoda 2020 címmel kerül bemutatásra Hódi Sándor és Hódi Éva projektje, ezt követően pedig az írói hagyatékok sorsáról hallhatnak beszámolókat. Mivel a projekt neve a Víz új kultúrája, az írótábor keretében három olyan dokumentumfilmet mutatnak be, melyekben irodalmárok, költők, írók vallanak a vízhez