2024. március 29., péntek

Hétévi börtönre ítélték Mianmarban a Reuters két tudósítóját

Államtitkok megszerzésének vádjával 7-7 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték hétfőn Mianmarban a Reuters hírügynökség két tudósítóját - jelentették hírügynökségek.

A 32 éves Va Lon és a 28 éves Kjav Szo O tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében végzett oknyomozást Arakán szövetségi államban. Decemberben Rangunban tartóztatták le őket államtitkok megszerzéséért. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak.
Az augusztusban kezdődött katonai művelet hatására több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe. A törvény, amely alapján az újságírók ellen vádat emeltek, még a brit gyarmati időkből való.
Bebörtönzésüket azonnal elítélte munkáltatójuk, a Reuters, Nagy-Britannia - az Európai Unió nevében is - és az Egyesült Államok. Stephen J. Adler, a Reuters elnöke és főszerkesztője azt mondta, szomorú nap ez Mianmar és az egész világ sajtója számára.
Dan Chugg brit nagykövet kormánya és az Európai Unió tagállamai nevében is azt mondta, hogy az ítélet nagyon kiábrándító. Demokráciában alapvető a sajtószabadság, a jogállamiság, ebben az esetben sötét árnyék borul mindkét elvre. A bíró - úgy tűnik - figyelmen kívül hagyta a bizonyítékot és a mianmari jogállamiságot - tette hozzá.
Scot Marciel, az Egyesült Államok nagykövete nagyon nyugtalanítónak nevezte a történteket mindazoknak, akik olyan keményen küzdöttek Mianmarban a sajtószabadságért. Úgy vélekedett, hogy az ítélet felveti a kérdést, mennyire növekedett vagy csökkent az embereknek a mianmari igazságszolgáltatásba vetett hite.