2024. május 4., szombat

Véget ért az idei Kultivál

A Malomfesztivállal egybekötve a Kultivál is a hétvégén került megrendezésre

A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál (Kultivál) idei helyszíne Orom volt, ahol a Malomfesztiválon verhettek sátrat a résztvevők. A Kultivál már több alkalommal hozta össze a tehetséges fiatalokat a határon túli vidékekről azért, hogy pár napot együtt alkossanak.
– Mintegy 60 résztvevőnk volt, akikkel sok programon vettünk részt. Mindennap a csoportvezetőknek szakmai tréninget szerveztünk a települési ifjúsági munka témakörében. Emellett voltak filmvetítések, reneszánsz táncbemutató, és színjátszó workshop is. Zenei fellépőink az Akácos színpadműsorát gazdagították, Kecskemétről a Kék Stúdió, a felvidékről pedig a Pálmafunk zenekar volt velünk, ezen kívül zenészeink a megnyitón és a rendezvény alatt is folyamatosan fokozták a hangulatot. Nagy sikert aratott Varga Tamás színjátszó műhelyének előadása is, hiszen a rendelkezésre álló kevés idő ellenére sikerült egy 20 perces, etűdökből álló produkciót a színpadra állítani, a fiatalok nagyon ügyesek voltak. Képzőművészeink, fotósaink is a helyszínen alkottak. Idén is garantált volt a laza barátságos hangulat, együtt voltak a régiók, barátkoztunk, ismerkedtünk, alkottunk, közösséget formáltunk és igyekeztünk tartalmasan tölteni ezt a két és fél napot – mondta lapunknak Virág Kiss Anita, a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.
A Kultivál már negyedik alkalommal hozza össze a határon túli vidékek fiataljait. A muravidéki Végi Noémi eddig minden fesztiválon jelen volt.
– Ez a negyedik Kultivál, amin részt veszek, a Malomfesztivál pedig az első fesztiválom. Vajdaságban másodszor járok a nyáron, nagyon szimpatikus a légkör, és az emberek is azok. Nagyon élveztem ezt a mostani „vissza a természetbe” hangulatot, a kempingezést, a koncerteket és a sátrazást, azt, hogy a szabadban voltunk. A Kultivál számomra mindig időkapszulaként működik, ami egy másik világba repít, nagyon jó, hogy van ilyen fesztivál, eddig még sosem csalódtam benne.
A Kultivál következő évi helyszíne még nem derült ki, viszont jövőre sem marad el ez a rendhagyó program, ami összehozza a fiatalokat a régiókból.