2024. április 25., csütörtök

Ismét több ezren tüntettek Nicaraguában

Ismét több ezren tüntettek szerdán a nicaraguai fővárosban, Managuában az április óta tartó, legalább 300 halálos áldozattal járó tiltakozásokon letartóztatott emberek szabadon bocsátásáért.

A tüntetők miközben több kilométeren át vonultak a fővárosban, egyebek közt azt skandálták, hogy "Szabadság, szabadság!". Az egyik plakáton pedig az volt olvasható, hogy "Igazságot és szabadságot a politikai foglyoknak". Mások Daniel Ortega elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök lemondását követelték.

A Civil Szövetség nevű, a tüntetőket képviselő szervezet szerint a mintegy 400 fogva tartott, akiknek az elengedését követelik, többnyire diákszervezetek vezetői, földművesek vagy civil szervezetek aktivistái, s közülük már csaknem 140 ellen vádat emeltek a hatóságok terrorizmus vagy szervezett bűnözés miatt.

Legutóbb vasárnap voltak tömeges megmozdulások Managuában és más városokban.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek a - különböző jogvédő szervezetek szerint - eddig mintegy 450 életet követelő tüntetések. A megmozdulások az elején még csak a kormány társadalombiztosítási tervei, a bejelentett nyugdíjcsökkentés és nyugdíjkorhatár-emelés ellen tiltakoztak.

Bár a megszorító intézkedésekről a kormányzat letett, a megmozdulásoknak nem lett vége, a főként diákok közül kikerülő tüntetők a már 11 éve hatalmon lévő Daniel Ortega távozását követelik. Korrupcióval és nepotizmussal vádolják Ortegát, aki szerintük feleségével együtt diktatúrát épített ki a latin-amerikai országban.

A kormányzat többször is vérbe próbálta fojtani a tüntetéseket, számos fiatal vesztette életét a rohamrendőrség és a félkatonai szervezetek erőszakos fellépései során az utóbbi hónapokban.