2024. március 29., péntek

Hetvenéves a Petőfi

Falunapot tartottak Kanizsamonostoron

Szombaton délelőtt az észak-bánáti Kanizsamonostoron alkalmi művelődési műsorral emlékeztek meg az 1948-ban alapított Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hetvenéves fennállásáról.

Bálint Rebeka citeramuzsikáját hallgatja a közönség (Gergely József felvétele)

Bálint Rebeka citeramuzsikáját hallgatja a közönség (Gergely József felvétele)

Ez a nap egyben a fogyatkozó lélekszámú (kevesebb mint százan lakják) falu ünnepnapja is, amelyet már 18 éve rendszeresen megtartanak. Mint Barna Károly és felesége, Erzsébet (az egyesület elnöke) elmondta, bizonyára nincs is másik, hasonló hagyománnyal rendelkező magyar művelődési egyesület Bánátban, és büszkék arra, hogy a fogyatkozó lélekszám ellenére őrzik a magyar kultúra lángját, amely köré összegyűlhetnek a kicsiny, de lelkes közösség tagjai.

Az egyesület székháza egy határon átnyúló IPA-projektum keretében teljesen megújult, itt rendezik meg minden évben az észak-bánáti gyermeknéptánctábort. A művelődési ház udvarán alkalmi fotó- és dokumentumkiállításon mutatták be az egyesület elmúlt évtizedeinek, a színjátszó csoport fellépéseinek legszebb pillanatait. Az évfordulós művelődési programban felléptek az egyesület fiatal szavalói és népzenésze, valamint a csókai Pannónia férfikar.

Az ünnepségen részt vett Talpai Sándor, az MNT intézőbizottságának a tagja, Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alelnöke, Kormányos László tartományi képviselő, Stana Gyömbér, Csóka polgármestere, Oláj Tibor, a csókai és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke.