2024. április 24., szerda

Képzőművészet és sör

Főzőverseny, lovas felvonulás, hangverseny, szentmise – Anna-napok Kishegyesen

Az Anna-napi programsorozat csütörtökön délután a Művészetek udvara elnevezésű rendezvénnyel folytatódott, amelyet a helyi újság, a Szó-Beszéd szerkesztősége szervezett.

Művészetek udvara a Pöndöl vendéglő udvarában (Lakatos János felvétele)

Művészetek udvara a Pöndöl vendéglő udvarában (Lakatos János felvétele)

A rendezvényre a Pöndöl vendéglő udvarában került sor, és ez alkalommal a képzőművészet és a zene mellett helyet kapott egy sörkóstoló is. A rendezvény kishegyesi alkotók kiállításával kezdődött, amit Csőke Márk nyitott meg. A kiállítson Becskei Anikó és Tóth Karolina képeit lehetett megtekinteni, Vass Szabolcs egy installációját, valamint Sarnyai Álmos fafaragó egy alkotását. A rendezvényen fellépett Dudás Virág Ervin (hegedű) és Ábrahám Máté (cselló) duó is, ők kísérleti jellegű, saját szerzeményeket adtak elő. A Művészetek udvara egy kézművessör-bemutatóval zárult. Fontányi Andor helyi sörfőzőmester söreit Lakatos János mutatta be. A rendezvény után került sor az Anna-napi szentmisére a Szent Anna-templomban. A liturgián jelen volt két újmisés pap is: Józsa Gáspár az óbecsei Páduai Szent Antal plébániatemplomból és Magyar Zsolt, a magyarkanizsai Szent Őrangyalok plébániáról. A csütörtöki program egy színházi előadással zárult, a topolyai Mara színtársulat Kerékgyártó István: Rükverc című drámáját mutatta be a kishegyesi színházteremben.

A hétvégén is izgalmas műsor várja az Anna-napok vendégeit. Szombaton 10 órakor a labdarúgópályán kecske- és birkapaprikás-főzés kezdődik, 14 órától pedig Anna-napi nyugdíjasbál lesz a nyugdíjas-otthonban. 16 órától Keressük a Búcsúfiát elnevezéssel gyerekprogramra kerül sor a Nők Kishegyesi Fórumának székházában. A Story kávézóban 21 órától Anna Day’s Open Air Party – Oliweer Burnnel, a belépő ingyenes. Vasárnap 8 órától zenés faluébresztés a Calypso Együttessel. 9 órakor Szalma Anna és Szalma Antal kihelyezése a kopjafához, 10 órakor pedig ünnepi szentmise a Szent Anna-templomban. A szentmisét követően Anna-napi lovas felvonulás Kishegyes Fő utcáján. Ezután Anna-napi sokadalom, gyermektánc és hagyományőrző tűzoltó-bemutató a kopjafánál. 17 órakor hangverseny a templomban, 18 óra 30 perckor pedig a szabadkai fúvós zenekar lép fel a színház előtti téren (eső esetén színházteremben). 20 órakor Anna-napi záróakkord a Dombos Wine Clubban. A rendezvények védnöke a kishegyesi helyi közösség, támogatók a Bethlen Gábor Alap, a tartományi mezőgazdasági titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Kishegyes Község Önkormányzata.