2024. május 14., kedd

„A Summer3p a második otthonom”

Szombaton lép fel és műhelymunkát is tart Chrono szabadkai DJ és producer

Tegnap kezdődött el és vasárnapig tart a Summer3p elektronikus zenei fesztivál Palicson, amelyen mintegy húsz lemezlovas lép fel. Köztük van Szalai Zoltán, művésznevén Chrono szabadkai lemezlovas és producer is, aki szombaton áll a keverőpult mögé, emellett pedig elektronikus zenei foglalkozást is tart majd azoknak, akik kipróbálnák a zenekeverés és zenekészítés művészetét. Chronót arra kértük, avasson be bennünket az elektronikus zene világába.

Mióta vagy lemezlovas, és milyen zenei stílust képviselsz az elektronikus zenén belül?

– A house műfaját képviselem, de az én zeném lassabb, melodikusabb és sok vokált használok. A fellépéseimen igyekszek minél több saját szerzeményt lejátszani, mert azok a zenék, amelyeket magad készítettél, mutatják meg, ki vagy valójában.

2005 óta vagyok DJ. Először kisebb klubokban kezdtem zenélni. Egyre több fellépésem volt Magyarországon, Szlovéniában, Romániában, Szlovákiában, Máltán és Hollandiában, de a karrierem tíz évig szinte egy helyben állt. Két évvel ezelőtt megnyertem egy DJ-versenyt Belgrádban. Ez adta a nagy lökést számomra, ugyanis a győzelemnek köszönhetően több fellépésem is volt a fővárosban, és egy tanulási lehetőséget is kaptam a Belgrádi SAE Egyetemen. Itt fél évet tanultam, melynek során sok-sok trükköt sajátítottam el, amelyeket a fellépéseim során hasznosítani tudok és megoszthatok az emberekkel. Ezután már sok fellépésem volt. Együtt zenéltem Egostereóval, Mihai Popovichiuval, Mladen Tomićtyal, Marko Nastićtyal és még sok más neves előadóval.

A produceri munkát tíz évig egyedül csináltam, majd egy hegedűssel, Pásztor Csabával, azaz Bobby Shepherddel kezdtem el zenét írni. Vele nagyon jó élőzenét tudtunk produkálni a fellépéseinken. Minden zenében szólt a hegedű, és volt ének is. A zeneszámok mellé videoklipeket is forgattunk. Felléptünk Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon és természetesen itthon is. Mindenütt a nagy fesztiválokon, szóval nem volt pihenés.

Az idei szereplésedről a Summer3p-en mit lehet tudni előre?

– Szombaton lépek fel 23 óra 15 perctől, és egy órán át fogok zenélni, a legendás skót house duóval, Silicone Soullal. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy az estén én vezethetem fel őket. A fellépésem előtt 17 és 19 óra között tartok egy műhelymunkát is. Itt a tizenhárom éves tapasztalatomat fogom megosztani az érdeklődőkkel, elmesélem, kikkel dolgoztam eddig együtt, de beszélek majd az inspiráció témájáról is, és arról, hogy lehet ezt az egészet szívből, lélekből csinálni. Persze a műhelymunka a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. Mindenkinek, akit érdekel az e fajta zene, megmutatom, hogy milyen programot használok, és megtudhatja azt, hogy hogyan kezdjen hozzá a zenekészítéshez. Tehát most a zenekészítés alapjaival ismerkedhetnek meg a kedves fesztiválozók, aztán a következő évben már a komolyabb dolgok következnek. Most elárultam, hogy ez a rendezvény egy sorozatot fog képezni. Nagyon komolyan veszem ezt a műhelymunkát, mert szerintem ezzel tudok igazán letenni valamit az asztalra. A fellépés egy DJ számára csak egy estét jelent, majd el van felejtve, de ha átadod a tapasztalataidat, arra emlékeznek az emberek, és azzal nyomot hagysz magad után.

A Summer3p 2003-ban indult útjára, és azóta egy színvonalas fesztivállá nőtte ki magát. Mikor léptél fel először? Milyen volt a fesztivál akkor, és mi változott azóta?

– Ez a fesztivál azóta az életem része, amióta DJ vagyok. Ott voltam már a kezdeteknél. Ez azért történhetett így, mert azok, akik felfigyeltek rám a karrierem elején, ott vannak a fesztivál szervezői között. Így, amikor a Summer3p-en vagyok, az nekem olyan mintha hazamennék, egy második otthon. A Summer3p megtartotta azt a hagyományát, hogy a nappali kísérőrendezvények, amelyek a családoknak szólnak, ugyanolyan fontosak, mint az esti programok. Technikailag viszont nagyon sokat változott. Korábban sokkal kisebb volt és amatőr jellegű, mert itt Vajdaságban akkoriban nem volt hagyománya az ilyen fajta rendezvényeknek. Azonban folyamatosan fejlődött és haladt a korral. Egyre nagyobb és színvonalasabb a fesztivál, és egyre nevesebb előadók lépnek fel rajta.

Sokan azt mondják, hogy bárkiből lehet lemezlovas, csak egy laptop és egy keverőpult kell hozzá. Mi a véleményed ezekről a meglátásokról?

– Egy hangszeren játszó zenésznek tehetséggel kell születnie és sokat kell gyakorolnia mellé. El kell ismerni, hogy egy lemezlovas nem rendelkezik olyan tehetséggel, mint amilyennel egy hangszeren játszó zenész, viszont azok a DJ-k, akik sokra viszik, ugyanannyi munkába kerül, hogy befussanak, és ugyanannyi tudással kell rendelkezniük, mint a hangszeres előadóknak. Sokan nem gondolnak bele, hogy manapság az elektronikus zenei piac rettentően telített, így ebből kitörni, mint jól hangzó név, talán több munkába kerül, mint annak, aki hagyományos hangszeren játszik.