2024. április 24., szerda

Tűzoltóink sikeres szereplése Tatán

A bajsai ifjúsági leánycsapat első lett a határon túliak kategóriájában

Az elmúlt hét végén Magyarországon, Tatán tartották meg a IX. Országos Ifjúsági, illetve a VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyt.

A Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat három csapattal vett részt a versenyeken vendégcsapat kategóriában, melyben az összes külföldi csapat versenyzett. A vajdasági magyarságot, azaz a Délvidéket Bajsa (ifjúsági leánycsapat), Csantavér (felnőtt női csapat) és Szentmihály (felnőtt férficsapat) képviselte. Mindhárom egyesület versenycsapata első helyezést ért el a saját kategóriájában, így serlegekkel és dicsérő oklevelekkel, valamint természetesen pozitív élményekkel térhettek haza. Kádár Károly, aki a bajsai csapatot vezette a versenyen és előzőleg a felkészülésüket is koordinálta, elmondta még, hogy a verseny ünnepélyes zárására vasárnap, július 8-án került sor. Az ünnepségen jelen volt Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, dr. Góra Zoltán tűz. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója, dr. Vida Dóra, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Michl József, Tata város polgármestere, valamint a megye, a járás és a város kormányhivatalainak képviselői. Kósa Lajos záróbeszédében külön kiemelte a hazai és a határon túli magyarlakta településeken szolgálatot teljesítő önkéntes tűzoltók munkájának szükségességét. Egyben reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés a jövőben is hatékonyan működik majd.

A Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat négy évvel ezelőtt alakult meg, ma már mintegy 50 önkéntes tűzoltó egyesület tartozik hozzá. A bajsai önkéntes tűzoltó egyesület 1934-ben alakult, jelenleg 70 tagja van a csapatnak, fele-fele arányban felnőttek és gyerekek. A versenycsapat ebben a felállásban először a községi versenyen vett részt, majd most Magyarországon. Ez utóbbira három hét intenzív gyakorlatozással készültek. A délvidéki különítményt elkísérte Bajtai Balázs is, a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetője.

A rendezvényt a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) a tatai önkormányzattal együttműködve a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen szervezte meg. Az MTSZ szervezésében minden második évben tartanak országos tűzoltóversenyeket önkéntes tűzoltók részére. Az idei megmérettetésre a hazaiak mellett határon túli magyar versenyzők is meghívást kaptak Felvidékről, Székelyföldről és Vajdaságból.

A felnőtt női és férfi tűzoltó versenyen már hagyományosan két versenyszámot tartanak: kismotorfecskendő-szerelést, amelynek során a versenyzőknek tűzoltásra alkalmas állapotba kell összeszerelniük a tömlőket és a sugárcsövet, valamint végrehajtaniuk a 8x50 méteres váltófutást. A résztvevőknek különböző akadályokat is le kell küzdeniük a pályán. Az ifjúsági tűzoltó versenyen a szabályok szerint a 10–16 éves korosztályban lány- és fiúcsapatok versenyeznek. Lehetnek vegyes összetételűek is a 10 főből álló egységek. Az indulók az idén is két számban mérték össze tudásukat: akadálypályán és négyszáz méteres váltófutásban. A két versenyszámban elért összetett eredmény alapján került ki a győztes csapat.