2024. április 20., szombat

Az új ötletek határtalan tárháza

Informatikai és kreatív kézműves táborok zajlanak gyermekek számára a szabadkai VM4K-ban

A tavaly novemberben felavatott Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első programjára áprilisban került sor, most pedig megszervezték első táboraikat is, amelyekkel a gyerekeket, lényegében az általános iskolásokat célozták meg.

A VM4K klubja hétfőtől gyermekzsivajtól hangos, itt ugyanis kéthetes kreatív kézműves foglalkozások zajlanak, amelyen 6-tól 10 éves korú gyermekek vehetnek részt, de a szervezők szerint nem ennyire szigorú ez a számbeli behatárolás. A Kreatív kalandok táborról Szabó Zsuzsannát, a VM4K kulturális referensét kérdeztük:

– Nyáron nem túl sok foglalkozás zajlik gyerekek részére, ezért a szülők azzal kerestek meg bennünket, hogy szervezzünk a tanulók számára foglalkozásokat, hiszen amint elkezdődik a szünidő, máris unatkoznak. Mivel a város központjában vagyunk és adottak a feltételek, a klubhelyiségünk pedig teljesen megfelel egy tábor megszervezéséhez, úgy döntöttünk, hogy foglalkozásokat tartunk. A kreatív tábor első napján csaknem negyven gyermek volt – tudtuk meg Szabó Zsuzsannától.

A tábor ideje alatt a résztvevők egyebek közt Kozma Laurával rajzolhatnak, Ökrös Csillával gyöngyöket fűzhetnek, Kosányi Debórával kézimunkázhatnak és Csorba Lászlóval a gölöncsér munka csínját-bínját sajátíthatják el, de megismerhetik a dekupázs technikát is, ottjártunkkor pedig épp Lévay Zsófiával nemezeltek.

– Sokan vagyunk és ennek nagyon örülök. Ezen a héten reggel nyolctól tízig nemezelünk, és mindennap más a téma. Első nap az alapokkal ismerkedtünk meg, második nap pedig a Csön, csön gyűrű énekes gyermekjáték hozzávalóit nemezeltük. Nagyon tetszik a gyerekeknek a közös munka, napról napra ügyesebbek, és egyre finomabb technikákat tanulnak meg. Egyéni foglalkozást is tartottunk, mindenki a saját napocskáját készítette el nemezből. A tanulók otthon is beszélgetnek a foglalkozásról. A szülőket érdekelte, milyen anyaggal dolgoznak, ezért csináltunk sókerámia-barikat, amiket a fiammal kiszárítottuk, a gyerekek pedig a táborban körbetekerték gyapjúval, hogy a szüleiknek megmutathassák, miből készül a nemez. A gyermekek nagyon jók és érdeklődőek, szépen lehet velük foglalkozni. Örömmel látom azt is, amikor segítenek egymásnak, és mindennap kiválasztok egy inast, hogy nekem is legyen segítőm. Komplex foglalkozást tartok, nemcsak nemezelek, hanem közben mesélek is népszokásokról és alkotás közben népdalokat énekelünk, mert úgy jobban megy a munka. Nem vagyok egyedül, nagyon jó csapat vesz körül, Varga Attila hangszerbemutatót tartott és gyönyörűen furulyázott a gyerekeknek, majd pedig Szalai Klaudia, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja – aki népmesemondással és -gyűjtéssel is foglalkozik – egy vicces mesét mondott el, hiszen viccnapot tartottunk – fejtette ki a lapunknak Lévay Zsófia.

Tegnap a VM4K klubjában a gyerekek egyebek közt nemeznapocskákat készítettek, köztük a nyolcéves Zemkó Emma is:

– Nagyon jó itt a táborban, szeretek kézzel készíteni szép tárgyakat. Csináltam virágot, karkötőt, labdát, napocskát, báránykát és rajzoltam is. Betűkkel és állatokkal is foglalkoztunk – újságolta Emma.

A foglalkozások a hat és fél éves Maráci Kinga érdeklődését is felkeltette:

– Hallottam, hogy majd fogunk agyagozni és az nagyon érdekel. Sokat rajzolunk és azt is élvezem. Most birkát és napocskát csináltunk, nagyon szépek lettek – büszkélkedett Kinga.

A Kreatív kalandok táborral párhuzamosan zajlik a VM4K Nyári Informatikai Tábora is, amely a 10-től 15 éves korosztályt célozza meg. Erről Pintér Kuti Andrea, a VM4K munkatársa számolt be:

– Úgy gondoltuk, hogy ezzel a táborunkkal magasabb, számítógépes szinten és játékos módon tudják majd elsajátítani a tanulók az algoritmikus gondolkodást. Ezen a foglalkozáson tizenhatan vesznek részt, ennyi a VM4K számítógépes termének a kapacitása. Mivel nagy az érdeklődés, igyekszünk máskor is szervezni ilyen jellegű foglalkozásokat. A téli szünetben is lesz hasonló, akkor is ezt a korosztályt célozzuk majd meg, valamint az ősz beálltával is lesznek programjaink – tudtuk meg Pintér Kuti Andreától.

A számítógépes tábort Vörös Csaba informatikus vezeti:

– A gyerekek a programozás alapjait próbálják elsajátítani, játékot és animációt készítenek. Szeretnek játszani, most pedig a másik oldalról is megismerhetik ezt a világot, azáltal, hogy ők maguk készíthetik el a saját játékukat az ötleteik alapján. Labirintusos, autóversenyes és páros játékot is készítünk. Más érdekességekkel foglalkozunk. Egy mozgásérzékelőt összekötöttünk egy számítógéppel, és olyan programot készítettünk, amit mozgással lehet irányítani. Ugyanígy kipróbáljuk azt is, hogyan lehet hanggal számítógépet vezényelni, vagy akár azokkal az anyagokkal is, amelyek jól viszik az elektromosságot. Ma megpróbáljuk gyümölccsel irányítani a számítógépet. A tanulók nagyon érdeklődőek, minden érdekli őket. Rengeteg ötletük van és mindegyiket igyekszünk megvalósítani. Fogékonyak a számítógépezés iránt, szeretném őket minél több részlettel megismertetni, hogy kinyíljon számukra egy újabb világ, és a későbbiekben, lehetőség szerint, akár ilyen jellegű karriert válasszanak. Középiskolában dolgozom, a tanulmányaim során számítástechnikát tanultam. Kisiskolás gyerekekkel három éve foglalkozom. Sok gyerekkel rengeteg programot készítettünk és versenyeken is részt vettünk. Mindig feltöltődöm, amikor az ötleteiket hallom. Határtalan az ötleteik tárháza – fejtette ki Vörös Csaba.

A tábor egyik résztvevője, Torma Márk, tizenkét éves:

– Ahelyett, hogy otthon unatkoznék, itt nagyon jó számítógépes programokkal ismerkedünk meg és közben játszunk is. A hasznomra van, sok mindent megtanulok – hallottuk Márktól.

Kolozsi Annát is érdekeli a programozás:

– Szeretem a számítógépezést, nagyon tetszik az, hogy játékokat készíthetünk, és a jövőben is szeretnék számítógépezéssel foglalkozni – mondta Anna.