2024. május 4., szombat

Nyáron gondoljunk a télre!

Hőszivattyúk kedvezménnyel

Nyár elején már találkozhatunk szenet vagy tűzifát szállító kamionokkal, mert sokan idejében igyekeznek fölkészülni a következő télre.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Vannak azonban kevésbé hagyományos fűtési módok is, amelyek kényelmesebbek, tisztábbak és olcsóbbak is sok másiknál. A zentai BES Termofrigo hőszivattyúgyártó és -telepítő cég mögött például már több mint harmincéves tapasztalat áll. Víz-víz, vagyis kutas hőszivattyúk készítését és telepítését végzik, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő levegő-víz hőszivattyú-építésben is az élen járnak. A víz-víz hőszivattyúk esetében a negyedik generációs gépüket kínálják, amely minden eddigi berendezésüknél nagyobb hatásfokkal működik, vagyis kevesebb árammal több energiát termel, és akár mobiltelefonról is kezelhető.

Bálint Árpád, a cég tulajdonosa elmondta, hogy berendezéseik rásegítés nélkül is elegendő energiát adnak. Az érdeklődőknek érdemes nyáron megkeresni cégüket, mert ilyenkor sokkal gyorsabban el tudják végezni a munkát, és ügyfeleik még nyári kedvezményt is kaphatnak:

– Legtöbben ősszel kezdenek azon gondolkodni, hogyan lehetne olcsóbban, hatékonyabban fűteni, és akkor mindenki nagyon gyorsan akarja a megoldást, olyankor viszont fölhalmozódik a munkánk, és sokszor várni kell a telepítésre. Éppen ezért arra buzdítjuk a potenciális vásárlóinkat, hogy keressenek bennünket a nyár folyamán, oldják meg idejében a ház hatékonyabb, pénztárcabarát fűtését. Szakembereink tanácsot tudnak adni azzal kapcsolatban, hogy milyen hőszivattyút érdemes telepíteni az adott házba, lakásba, milyen hatékonyság várható stb. Egyelőre nálunk ismertebb a kutas hőszivattyú, de elterjedőben van a levegő-víz hőszivattyú is, amire nagyon jó megoldást kínálunk. A kereskedelemben kapható ilyen berendezéseket nem kimondottan a mi éghajlatunkra tervezték, és nem is eléggé hatékonyak a nálunk szokásos hidegben, ezért az emberek tartanak tőle, viszont a mi saját fejlesztésű berendezésünket az itteni időjárási körülményekhez alakítottuk. A BES levegő-víz hőszivattyú tehát ugyanolyan alkalmas megfelelő benti hőmérséklet létrehozására hosszan tartó kemény fagyokban is, mint a víz-víz hőszivattyúnk. A levegő-víz hőszivattyú előnye, hogy nem kell hozzá kutat fúrni, mivel a levegő hőjét felhasználva készít meleg vizet a radiátorok számára, és engedély sem kell a telepítéséhez. A készüléket a fűtendő épületen kívül, az udvarban, a kertben, a teraszon helyezzük el. Mivel a zajszintje 35 decibel alatt van, attól sem kell tartani, hogy a működése esetleg zavarja a szomszédot. Ez a fajta hőszivattyú nagyon jó megoldás olyan helyeken is, ahol nem lehetséges a kútfúrás, magas talajvizes területeken vagy hegyes, dombos vidéken. Adának és Moholnak is van olyan része, ahol a magas talajvíz miatt képtelenség a víz-víz hőszivattyú telepítése, ott jó megoldás a mi saját fejlesztésű levegő-víz hőszivattyúnk – mondta Bálint Árpád, majd így folytatta:

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy hőszivattyúval negyedannyiért fűthetünk, mint gázzal, és feleannyiért, mint szilárd tüzelővel vagy villanyárammal, legyen szó akár víz-víz, akár levegő-víz hőszivattyúról, tehát érdemes elgondolkodni azon, hogyan szeretnénk a jövőben melegedni, és mennyit akarunk érte havonta fizetni. A hőszivattyú nemcsak padló-, plafon- és falfűtéses rendszerekhez használható, hanem radiátoros rendszerekhez is, és a közhiedelemmel ellentétben a radiátoros rendszernél is hatékony. Ha új épületről van szó, akkor már az építés folyamatában érdemes velünk konzultálni, mert akkor a legmegfelelőbb és legmodernebb technikákat tudjuk alkalmazni. Nagyon hatékony és népszerű az ún. hűtő-fűtő gipszkarton alkalmazása akár mennyezeti, akár falfűtés esetén, és akkor a fűtés olyan módon van megoldva, hogy a lakásban sehol nem találkozunk fűtő- és hűtőtestekkel, hiszen ezek a gipszkartonok mindkettőt megoldják.