2024. április 19., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Jorgovanka Tabakovićot javasolják újra a nemzeti bank élére

Holnap tartja a Köztársasági Képviselőház tavaszi ülésszakának rendkívüli ülését, amelyen egyebek között napirenden szerepel a Szerb Nemzeti Bank bankkormányzójának és helyettesének megválasztása. Aleksandar Vučić államfő tegnapi kijelentésében úgy fogalmazott, személy szerint a következő hatéves mandátumra ismét Jorgovanka Tabaković jelenlegi bankkormányzót javasolja.

Jorgovanka Tabaković tevékenységét méltatva az államfő kiemelte, hogy az inflációt sikerült átlagos szinten, két százalékon tartani az elmúlt öt évben, a gazdasági és a lakossági hitelekre számolt kamatlábakat pedig a lehető legalacsonyabb szinten. Közleményében rámutat arra is, hogy relatív stabil maradt a deviza árfolyama, és a banki hitelek között a legalacsonyabb szintre csökkent a problematikus hitelek száma.

Jorgovanka Tabakovićot 2012-ben nevezték ki bankkormányzónak, miután lemondott alelnöki tisztségéről a Szerb Haladó Pártban, és azóta sem folytat párttevékenységet. Erre a törvény kötelezi.

Az új bankkormányzót a távozó bankkormányzó mandátumának lejárta előtt 120 nappal nevezik ki, hogy az újnak a kinevezéséig a Szerbiai Nemzeti Bank megszakítás nélkül dolgozhasson.

Valószínűleg a központi bank alelnökének személye sem változik, ezúttal is a jelenlegi alelnököt, Željko Jovićot javasolták az alelnöki pozícióra.

A parlament előtt több törvényjavaslat is szerepel, a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény, illetve a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvény módosítása is. Módosítják majd az önkormányzatokról és az államigazgatásról, az anyakönyvekről szóló törvényt, valamint az állami ügynökségekről, illetve az itt dolgozók fizetéséről szóló törvényt. Továbbá a köztársasági ombudsman és a közhasznú információk biztosának, valamint az újságíró-egyesületek (UNS és a NUNS) javaslatára ezen a rendkívüli ülésen választják meg a korrupcióellenes ügynökség bizottsági tagjait is.