2024. április 25., csütörtök

Cserediák-örömök

A Kosztolányi Dezső Céltársulás Cserediákprogramja Doroszlón

A Kosztolányi Dezső Céltársulás Cserediákprogramjának köszönhetően május 7-én érkezett és május 11-ig Doroszlón tartózkodott nyolc általános iskolás, a kísérőkkel együtt, Pécs környékéről, Szentlőrincről és Mágocsról.

A vendégfogadó intézmény a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola. A program további támogatója a Kuckó – Gyermeksarok és a maglódi Tamási Áron Erdélyi Kör. A gyerekek helyi tanulóknál voltak elszállásolva. Közösen látogatták az iskolai órákat, ismerkedtek a falusi környezettel, a nevezetességeivel. Az iskola tanárainak segítségével a múltban Doroszlón élt jeles személyiségek életét ismerhették meg, továbbá jártak a doroszlói Szentkúton, ahol ft. Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója fogadta és kalauzolta őket.
A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben táncházat szerveztek a cserediákok és vendéglátóik számára. A fúvószenekar több tagja szolgáltatta a talpalávalót, Radics Leonóra, a helyi kis- és középső néptánccsoport vezetője mutatta be a doroszlói táncok lépéseit. Az ízletes bab-vacsorát a falu egyik legkiválóbb szakácsa, Király Géza készítette.
A harmadik együtt töltött napon a gyerekek a helyi általános iskola tanulóival együtt túráztak a ,,doroszlai” nagyerdőben, ahol az ebédet, a nyárson sültet, maguk készíthették el.
A vendéggyerekek és helyi társaik csütörtökön Zombor nevezetességeivel ismerkedtek, és részt vettek a Dunatáj Egyesülés által, az akadémikus író, Herceg János születésének 109. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.
A Cserediákprogram helyi koordinátora az iskola három tanára, Brindza Ildikó, Mészáros László és Csernai Dénes.
A remek hangulatú együtt tanulás, barátkozás pénteken ért véget. Klemm Valéria, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy a program immár második éve sikeresen zajlik. A doroszlói gyerekek június elején látogatnak Pécs környékére, ahol folytatódik a tanulók közötti barátkozás és az intézmények közötti együttműködés.