2024. április 26., péntek

Megkezdődtek a tárgyalások az IMF-fel

A Szerbiai Nemzeti Bankban (SZNB) tartott plenáris üléssel tegnap megkezdődtek a hivatalos tárgyalások Szerbia képviselői és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége között a jövőbeni együttműködésről – közölte a szerbiai jegybank.

Szerbia küldöttségét Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezette, aki a Nemzetközi Valutaalapban is képviseli az országot. A tárgyalásokon részt vettek a pénzügyi és a gazdasági tárca tagjai is. Az IMF James Roaf vezette küldöttsége május 18-áig tartózkodik Belgrádban, hogy az együttműködés módozatairól tárgyaljon az itteni illetékesekkel.

Az NBS közleménye szerint feltérképezik az időszerű makrogazdasági folyamatokat és irányzatokat. Folytatják a valutaalapi küldöttség márciusi, belgrádi látogatása alkalmával, valamint az IMF és a Világbank tavaszi, washingtoni ülésszakán kialakított párbeszédet annak a szerbiai gazdasági tervnek az alapjairól, melyet a nemzetközi pénzintézet új, nem pénzügyi, hanem tanácsadói programmal támogatna. Az új együttműködési formával biztosítanák az elért makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartását, és támogatnák az elengedhetetlen szerkezeti reformokat egy erősebb és fenntarthatóbb gazdasági növekedés érdekében – emelte ki az SZNB.

Az IMF-fel kötött előző, hároméves hitelszerződés az idén februárban járt le. Szerbia nem használta fel a számára jóváhagyott 1,2 milliárd euró összegű kölcsönt.