2024. április 28., vasárnap

A pedagógusokat is segíti az új kiadvány

A gyerekekkel való tánc-mozgásfoglalkozás módszertana a témája annak az újonnan megjelent könyvnek, mely a horgosi Szécsi Zsolt néptáncoktató és társszerzője, Csányi Tamara munkáját dicséri. A minap Magyarkanizsán beszélgettek az alkotók a könyvről. Hiánypótló kiadványról van szó, mely amellett, hogy a pedagógusokat segíti, a más bánásmódot igénylő gyerekekkel való foglalkozásra is kitér. A népi játékok révén mutatja be a gyermekek készség- és képességfejlesztési lehetőségeit. Rávilágít arra, hogy mennyire fontos a mozgás és hogy számtalan, pozitív testi és lelki folyamatot indít be. A könyv címe is elgondolkodtató, hiszen idézőjelek közé került, külön írva: „Öröm mozgás”. Mint kiderült, ennek az az oka, hogy Apró Piroska nyugalmazott gyógypedagógus nevezte így Szécsiék tevékenységét, akik kölcsönvették a kifejezést, melyre arra utal, a mozgás örömből fakad és örömöt is okoz.

Egykor a mozgás fejlesztése kimerült abban az egyszerű tényben, hogy a gyerekek utánozták az időseket és játszottak egymás között. Manapság már nem ilyen egyszerű, éppen ezért fontos ez a kiadvány, ami segít. A gyerekek mozgáshiányosak, meg kell velük ismertetni a mozgás örömét! – mondta Apró Piroska.

Szécsi Zsolt elmondta, hogy maga az öröm és a mozgás mindenkinek mást jelent, a kezdeményezés akkor indult, amikor Apró Piroska egy táncház alkalmával látta a táncot oktató párt sérült gyerekekkel foglalkozni, ő ösztönözte őket, hogy vessék papírra tudásukat, ezáltal segítve másokat.

A foglalkozásfolyamatokból született egy program, amit több helyen is bemutattunk. Sok pedagógus jelezte, hogy szükség lenne ennek a kézzel fogható formájára is, amihez bármikor segítségként lehet nyúlni. Vajdaságban tankönyvjelleggel a népi játékok és táncok módszertana nem lelhető fel, viszont az oktatási rendszer lehetővé teszi, hogy a pedagógusok tartsanak ilyen órákat, akiknek eddig nem volt honnan tanulni. Most már van! Ez ösztönzött bennünket a könyv megírására. Koprodukció eredménye ez, hiszen nemcsak én, hanem Csányi Tamara, valamint Apró Piroska is sokat segített a könyv megszületésében, sőt Sági Zoltán neuropszichiáter is kivette a részét a munkából, és a Juhász zenekar cédéjét is a könyvhöz tudtuk csatolni ajándékként. Az a törekvésünk, hogy minden olyan intézményben legyen a könyvből néhány példány, ahol gyerekekkel foglalkoznak. Ám azt hangsúlyozni szeretném, ez nem egy szentírás, hanem egy lehetőség. Nem néptánctanításról van szó, hanem olyan módszerekről, ahol a népi mozgáskultúra eszközét lebontva próbálunk segíteni. Most már hallássérült gyerekekkel is foglalkozunk. Olyan módszertani gyakorlatsorozatot írtunk le, ami megindul az anyai méhben átélt mozgásformáktól a népi gyermekjátékokon át a ritmusra történő mozgásig, így a gyerekek észrevétlenül tanulnak meg táncolni is – magyarázta Szécsi Zsolt.

Juhász Gyulával, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársával zenei válogatást is készítettek a könyvhöz, mely azzal együtt letölthető az intézet digitális adattárából is. A Magyarkanizsa községbeli óvodákban, iskolákban már megtalálható a kiadvány, de Szécsi Zsolthoz fordulva az érdeklődők kaphatnak az ingyenes könyvből. Reményei szerint hamarosan egész Vajdaság-szerte meg tudják ajándékozni az intézményeket a gyermekek képességfejlesztését segítő, egyedülálló kiadvánnyal.