2024. április 18., csütörtök

Kezdődik a legszebb konyhakertek versenye

A temerini Kertbarátkör az idén is csatlakozik és megszervezi a Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott, A legszebb konyhakertek program helyi versenyét.

Magyarországon és határain túl immár hatodik éve mérik össze tudásukat a konyhakertek művelői. A csatlakozást követően a helyi versenyt lebonyolíthatják az önkormányzatok, különböző civil szervezetek, kertbarátkörök, óvodák, iskolák, egyházközségek, plébániák, de akár magánszemélyek is.

Benevezési kategóriák: erkélyek (balkonok) kialakítása, minikertek 10–50 négyzetméterig, normál kertek 50 négyzetméter felett, zöldséges-, gyümölcsös- és vegyes (zöldség és gyümölcs) kertek létrehozása. A benevezett versenyzők kertjeinek megtekintése két alkalommal történik, előzetes időpont egyeztetése alapján.

A program célja: elismerni a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját, rokonok vagy barátok udvarán, kertjében alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák, termesszenek benne maguk és családjuk számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt. Az év kiemelt témája a termőföld, a talaj védelme.

Temerin a program nagyon aktív, határon túli települései közé tartozik. Eddig az összesen 161 győztes kert közül 23-at jelöltek Temerinből az országos díjra. Közülük hat kert érdemelte ki a Magyarország legszebb konyhakertje díjat, melyek közül négy országos és egy megerősítő díjat kapott.

A 2018. évre meghirdetett verseny alkalmából csütörtökön, április 19-én a Kertészlakban 19 órakor toborzót tartanak, ahol minden benevezett kerttulajdonos és kertművelő az NS Seme Magház jóvoltából vetőmagcsomagot kap a sikeres kertészkedéshez. Ekkor kerülnek kiosztásra a kolbásztök- és az óriástökmagok is azoknak a termelőknek, akik részt kívánnak venni a versenytökök termesztésében az őszre sorra kerülő tökversenyen. További részletek, valamint a csatlakozással kapcsolatos információk megtalálhatók a Kertbarátkör közösségi oldalán. Minden kertművelőt, kerttulajdonost várnak a szervezők.