2024. április 25., csütörtök

Egymással versenyeztek a fiatal informatikusok

Az elmúlt hétvégén Zentán tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági döntőjét, amelyet ezúttal is a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban tartottak meg.

A szekszárdi I. Béla Gimnázium által szervezett informatikai megmérettetésen a tartományunk minden részéről érkezett 72 magyar és szerb diák tíz szekcióban tehetett tanúbizonyságot számítástechnikai tudásáról – ecsetelte napilapunknak Kőrösi Gábor, a zentai tehetséggondozó informatikatanára, s hozzáfűzte, hogy magát a versenyt lényegében a diákok szervezték meg: ők osztották be a csoportokat, s ők vezették le a verseny menetét, s nem utolsósorban ők vették fel a kapcsolatot a támogatókkal is, akik ezúttal is bőkezűen hozzájárultak a verseny megvalósításához, ráadásul a fődíjakat is ők biztosították.

A két fődíjat egyébként a Sat Trakt, illetve a Rasco Tamp cégek jóvoltából tudták átadni, de a diákoknak többek között a Coca-Cola szénsavas üdítőital-gyártót, az Avast vírusirtókat gyártó céget és az operációs rendszerével elhíresült Ubuntut is sikerült becserkészniük, a felsoroltakon kívül pedig még számos kisebb cég, vendéglő támogatta a versenyt kisebb nyereményekkel.

Az oktatói programok, alkalmazói programok, játékprogramok, megépített automata berendezés és vezérlése, számítógépes művészeti programok (grafika és zene), CAD (tervezőprogramok), számítógépes animáció és web kategóriákban indult versenyzők egyébként nemcsak elkészítették a munkákat, hanem 10 percben be is mutatták.

Az iskola informatikatanára ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a verseny elsődleges célja, hogy a résztvevő diákok a száraz tananyag mellett valamilyen interaktív dologgal is előrukkoljanak, ne csak kidolgozzák a projektumokat, hanem meg is valósítsák.

Acsai Hermina, a tehetséggondozó másodikos diákja, a verseny főszervezője napilapunknak elmondta, hogy az idén annyiban újult a verseny, hogy két „abszolút” fődíjat is átadnak azoknak a középiskolás versenyzőknek, akiknek a munkája a leginkább elnyerte a zsűri tetszését.

A diák programtermékek versenyét Magyarországon 1984-ben Szekszárdon szervezték meg először, Garay verseny elnevezéssel, s elsődleges célja az volt, hogy a versenyt szervező Garay János Gimnázium tanulói érdeklődni kezdjenek a korai számítástechnika iránt, ezenkívül arra is komoly hangsúlyt helyeztek, hogy a diákok megtanuljanak „eladható” programtermékeket készíteni. Az első évben még csak a játékprogramok kategóriájában hirdettek versenyt, később azonban oktatói, majd alkalmazói programokat is készítettek.

Hamarosan megjelent az első látványprogram pályázat (a mai képzőművészeti és zenei programok „őse”), az internet megjelenésével pedig internetes alkalmazói programpályázatokat is kiírtak. A Garay versenyeket 2003-ig rendezték meg, ezt követően pedig az I. Béla Gimnázium vette át a stafétabotot, és a Neumann János születésének centenáriuma alkalmából a verseny felvette az első, mai felépítésű, Neumann elvű számítógép megalkotójának a nevét. Azon a versenyen már nemcsak a szekszárdi iskolák vehettek részt, hanem a magyarországi és a határon túli iskolák diákjait is mozgósították.

A szombaton Zentán megtartott vajdasági döntőn egyébként a középiskolások mezőnyében két abszolút győztest hirdettek, így az A szekcióban Smit Erik játékprogramját díjazták (a Rasco-Tamp jóvoltából egy táblagépet vihetett haza), oktatóprogram kategóriában a B szekcióban pedig Pető Dávid és Vékony Endre munkáját találta legjobbnak a zsűri. Ők a Sat Trakt által biztosított iPadot kapták jutalmul.

A Neumann János Programtermék Verseny döntőjét március 22-én és 23-án rendezik meg a Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban.