2024. április 18., csütörtök

Próza és rajz kispiaci szemmel

Rajzpályázatot és prózamondó versenyt hirdettek a kispiaci Móricz Zsigmond Általános Iskolában, immár kilencedik alkalommal.

Az elsőstől nyolcadikosig sokakat megmozgató megmérettetést az anyanyelv világnapja alkalmából szervezték. Mára már sikerült hagyományt teremteniük a művelődési egyesület tagjainak és a pedagógusoknak, akik karöltve dolgoznak minden évben azon, hogy ez az esemény ne merüljön a feledés homályába.

Sárkány Dóra, a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke szerint hangsúlyt kell kapnia a magyar szépprózának, melynek nagyon sok értékes darabja már a gyerekek előtt is ismertté kell, hogy váljon, hogy aztán értelmes, gondolkodó és látó felnőtteké neveledjenek.

– A művelődési egyesület már kilencedik alkalommal szervezte meg a prózamondó versenyt, amelyet eddig mindig Lázár Ervin nevéhez kötöttünk. Idén viszont az anyanyelv jegyében annak világnapjához hoztuk közel. Minden nemzetnek fontos a saját nyelve, nekünk is a miénk, amelyet örökül kaptunk, de vigyáznunk is kell rá. Éppen ezért fogtunk össze a pedagógusokkal, hogy közösen hozzuk létre a prózamondó megmérettetést. Mivel azt látjuk, hogy a nyelvünk silányodik, ez ellen tenni kell! Észrevehetjük az internetes felületeken is, hogy az emberek nem helyeznek arra nagy hangsúlyt, hogy hogyan fejezik ki magukat. Ez mind azt jelzi, nagy a baj, akik pedig ezen a területen tehetnek valamit, javában kongatják a vészharangokat. Pedagógusként nagyobb rálátással elmondhatom, már akkor kezdődnek a problémák, amikor a diákoknak meg kell szólalniuk, vagy épp írásba kell foglalniuk gondolataikat, ilyenkor látszik, hogy bizony nehézségekbe ütköznek. Azzal viszont, hogy többet foglalkoznak irodalommal, minél többször motiváljuk őket, annál eredményesebbek lesznek – mondta Sárkány Dóra.

Kispiacon minden negyedik-ötödik gyerek jelentkezett a versenyre elsőtől nyolcadik osztályig, akik szabadon választották ki az általuk illusztrált prózát, illetve az elmondott szöveget.

A kispiaciaknak a prózamondó mellett van népmesemondó és szavalóversenyük is, ami mind azt hivatott elősegíteni, hogy a gyerekek olvasóvá válását serkentse. Mindkét verseny legkiemelkedőbbjeit külön jutalmazták, de senki nem tért haza üres kézzel, aki részt vett, édességcsomagot kapott.