2024. április 26., péntek

Új lendülettel a korrupció ellen

Csütörtöktől különleges ügyészségi részlegek vizsgálják ki a visszaélési ügyeket

Március 1-jén, csütörtökön kezdenek el működni az ügyészségek és a bíróságok különleges, korrupcióellenes küzdelemmel megbízott részlegei, amelyek a visszaélések minden formájával szembeszállnak, méghozzá minden szinten. Az ügyészek munkáját törvényszéki pénzügyi szakértők fogják segíteni.

A szervezett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott állami szervek szervezéséről és hatásköréről szóló törvény értelmében az új szervezeti egységek élén a belgrádi központú szervezett bűnözés ellenes ügyészség (TOK) áll. A szóban forgó törvényt csütörtökön kezdik meg alkalmazni.

A most felálló rendszerhez három regionális központ tartozik, az újvidéki, a niši és a kraljevói. Ezek a különleges ügyészségi részlegek azokat a visszaéléseket lesznek hivatottak felülvizsgálni, amelyek értéke nem haladja meg a 200 millió dinárt.

A belgrádi részleg munkáját 20–25 ügyészhelyettes segíti, Újvidéken 15–20 ügyészhelyettes vesz részt a munkában, Nišben és Kraljevóban pedig 10–15. A központi, belgrádi részleg és a három regionális részleg munkáját is törvényszéki pénzügyi szakértők segítik.