2024. április 19., péntek

Kocsonyából fesztivál

A hétvégén Bácskossuthfalván a régió egyik legnagyobb pálinkamustrája mellett megtartották az első Kocsonya Fesztivált is, ahova harminc hagyományos és egzotikusnak nevezhető étellel neveztek be. Ments András, a kocsonyákat elbíráló zsűri elnöke, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, a vajdasági helyi termékeket népszerűsítő VaTeBeT ügyvezető igazgatója meggyőződését fejezte ki, hogy a bácskossuthfalviak úttörő kezdeményezésének van jövője.

Harminc hagyományos és egzotikusnak nevezhető étellel neveztek be (Lakatos János felvétele)

Harminc hagyományos és egzotikusnak nevezhető étellel neveztek be (Lakatos János felvétele)

– A kocsonya egy réginek mondható, hagyományos étkünk, ami még a legtöbb családban készül tájainkon. A fesztivál a megszokottól elrugaszkodva egy kicsit kreativitásra is sarkallta a készítőket. A bácskossuthfalvi hagyományok szerint például nem tesznek zöldséget, tojást a kocsonyába, vidékünk többi részére viszont ez jellemző. Valamennyi kategóriában, így a különlegeseknél is – amelyek készülhettek halból vagy akár baromfiból is – találkoztunk teljesen professzionálisan elkészített, versenybe szállt étkekkel. Sőt, a zöldségek némelyike ízlésesen megfaragva és célirányosan elhelyezve került az egységtálkákba, vizuálisan fokozva a gasztronómiai értéket – tudtuk meg Ments Andrástól, aki elárulta, hogy a kocsonyák ízharmonizálása a füstölt hússal a legszerencsésebb, a többi inkább a borral párosítható.

A legeredményesebb kocsonyafőzőnek, vagyis a legtöbb elismerést besöprő nevezőnek a helyi Nagy Magdaléna bizonyult. Hagyományos bácskossuthfalvi kocsonyák közül a legjobb minősítést Rigó Tamás főztje söpörte be, őt a Rizling Borászok és Gyümölcsészek Egyesülete által készített étel követte a ranglistán, majd Nagy Magdaléna kocsonyája lett a bronzérmes. A hagyományos kocsonya kategóriában Brčić Antun készítménye lett az első, őt Torok Éva főztje követte másodikként, Homolya Edité pedig a harmadikként. A kocsonya-különlegességek kategóriában Bece Angéla remekelt, Nagy Magdaléna második, illetve a Rizling harmadik helyezése előtt. Az étel-ital harmónia nyertese és második helyezettje is egyben Surányi Péter lett, harmadikként Daróci Csaba vett át díjat. Különdíjban részesült Dósa Borsos Erzsébet, illetve Daróci Csaba. Az első kocsonyafesztivál szervezői a támogatóknak köszönhetően értékes magyarországi wellness utalványokat, szállodák által felajánlott hétvégézési lehetőségeket, illetve magyarországi és hazai éttermek felajánlásait nyújtották át a díjazottaknak, a dicsérő oklevelek, érmek és serlegek mellett.