2024. április 25., csütörtök

Déli Áramlat helyett Szerb Áramlat

Az új elnevezésű vállalat feladata a Bulgáriát Szerbiával összekötő vezeték megépítése lesz

Hamarosan átnevezik a Déli Áramlat nevű vállalatot, mely az azonos nevű gázvezeték kiépítése céljából jött létre: Szerb Áramlat lesz a cég neve, és a Bulgáriát Szerbiával összekötő földgázvezeték megépítése lesz a feladata.

A terv végrehajtása érdekében a Srbijagas Közvállalat 15 millió euró rövid lejáratú kölcsönt vesz fel, hogy pótlólagosan növelje a tőkét. A helyett tehát, hogy megszüntetnék a 2011-ben a déli vezeték építése végett a Gazprommal együtt létrehozott vállalatot, pénzügyileg hamarosan felerősítik és aktiválják. A Szerb Áramlat cég jelenik tehát meg, mint a Török Áramlat gázvezeték második ágának építésében illetékes legfőbb tényező. Korábbi bejelentések szerint Szerbia már 2019-től ebből a vezetékből kapná a földgázt. A Fekete-tenger alatt áthaladó földgáz a szerbiai csomópontból eljut majd Délkelet-Európa más országaiba is, az ukrajnai vezeték ugyanis megszűnik működni.

A Srbijagasban szerzett értesülések szerint a Déli Áramlat átnevezésében és új feladatokkal való ellátásában az orosz és a szerb államvezetés állapodott meg.

– Nemrégiben Belgrádban járt Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, aki nemcsak Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas első emberével tárgyalt, hanem a hatóságok képviselőivel is, köztük Aleksandar Vučić államfővel. Akkor határozták el véglegesen, hogy a Dimitrovgradtól vezető gázút körüli munkálatokat az eddig Déli Áramlatnak nevezett vállalatnak kell irányítania, valamint hogy ezt pénzügyileg és káderek tekintetében fel kell erősíteni. Ez a cég az eredeti elképzelés szerinti déli vezeték tervezési munkálatainak nagy részét elvégezte, beleértve a kisajátítást is. Mivel azonban az útvonal most módosul, meg kell határozni az új feladatokat is, köztük az új útvonal geológiai kivizsgálását. A határidők betartásával a Srbijagas versenypályázatainak sikertelensége miatt máris gondok vannak, ezért a megbeszéléseken abban állapodtak meg, hogy minden ezzel kapcsolatos tevékenység felelőse a Déli Áramlat, illetőleg leendő új nevén a Szerb Áramlat cég legyen, ebben ugyanis a többségi tulajdonos az orosz fél, így a közbeszerzési rendszere is más – magyarázták a Srbijagasban, hozzátéve, hogy az orosz Gazprom is biztosít valamekkora összeget a Szerb Áramlat felerősítésére.

A számadatokat még nem pontosították, de a becslések szerint a Szerbián áthaladó földgázvezeték építése valamivel több mint 100 millió euróba kerül. Az Európai Unió 49,7 millió eurót utalt át a szerbiai költségvetésbe, ez a pénz már a Pénzügyminisztérium számláján van, s onnan valószínűleg hamarosan a Déli Áramlat számlájára kerül. A Déli Áramlat 2018-ra vonatkozó pénzügyi dokumentumai szintén azt irányozzák elő, hogy az eddig befektetett összegeket átirányítják az új terv szerinti vezeték építésére. A Srbijagasban egyelőre mindezt titokban tartják, de világos, hogy

Szerbia a tőkenövelési ügyletek révén bekapcsolódik az orosz földgázprojektumokba. Annyi köztudott, hogy Aleksandar Vučić államfő azon inszisztált, hogy az orosz fél garantálja, hogy be fogja fejezni az új tervek szerint épülő gázvezetéket. A Déli Áramlat vezeték esetében erre semmiféle biztosíték nem volt.

A Srbijagas hivatalosan nem kívánta kommentálni ezeket az értesüléseket, szakértők szerint viszont jó, hogy végre mozgás észlelhető az alternatív vezeték építése körül.

– Jó, hogy Szerbia a Török Áramlat útvonalába esik, s az is, hogy – úgy tűnik – megállapodtak arról, hogy más országokat a szerbiai csomópontból látnak majd el, így ugyanis Magyarország helyett Szerbia fogja beszedni az illetékeket. Fontos lenne mielőbb munkához látni, hiszen 2019 decembere közel van. Lényegtelen, hogy mi lesz a vállalat neve, csupán az a fontos, hogy mielőbb hozzáfogjanak a tervek megvalósításához, nehogy megtörténjen, hogy technikai kérdések okoznak majd fennakadást a gázellátásban – mondják a szerbiai Földgázegyesületben