2024. április 18., csütörtök

Új köntösben a bácskossuthfalvi iskola

Ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének az Id. Kovács Gyula Általános Iskola felújított épületét

Ősszel kezdték meg a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola főépületének energetikai korszerűsítését. Ezúttal az utca felőli homlokzatot, illetve a déli szárnyat sikerült bevonni szigetelőréteggel, valamint újravakolni és festetni, ami után az épület korábbi zöld színét meleg narancs, bordó és csontszín árnyalatok váltották fel.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a felújított bácskossuthfalvi iskola előtt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a felújított bácskossuthfalvi iskola előtt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A munkálatokat a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta 3,2 millió dinár értékben. A kivitelező a veterniki Ozeblin vállalat volt. Az ünnepélyes átadó alkalmával Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár további pályázásra buzdította a bácskossuthfalvi, és valamennyi olyan oktatási intézmény vezetőségét, ahol korszerűsítésre, felújításra van szükség.
– Rövid időn belül, február első felében titkárságunknak megjelenik egy újabb pályázata mintegy 150 millió dinár értékben, ami a bácskossuthfalvihoz hasonló jellegű újításokra ad lehetőséget. Egy-egy oktatási intézmény teljes felújítását nem lehet egy lépésből megoldani, hiszen hatalmas költség lenne, de a pályázatokra folyamatosan odafigyelve, a feltételeket követve lépésenként nagy eredményeket lehet elérni. A tartományi vezetésnek olyan elképzelése van, hogy az előttünk álló négy évben valamennyi rossz állapotban levő iskolaépületet szeretne felújítani, annak érdekében, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskoláinkban – nyilatkozta a tartományi oktatási titkár.

– Amellett, hogy a múlt évben, szintén tartományi segítséggel, felújított kisiskola épületszárnynak javult a hőmegtartási tulajdonága, ebben a fűtési szezonban már a főépületünkben is nagyszerűek a tapasztalataink. A kisiskola külső burkolati motívumait követve immár a főépületünk is új és szebb külsőt kapott. Nagyszerű érzés visszahallani dolgozóinktól és diákjainktól, hogy jól érzik magukat a melegebb tantermekben, és örülnek az új és szép külső falaknak – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgatótól, aki elmondta azt is, hogy a megkezdett utat szeretnék folytatni. Hátra van még az épület tetőterének szigetelése, az udvar felőli falakat is szeretnék korszerűsíteni, illetve a tornaterem esetében is tervezik megejteni ezt. A pályázatokat figyelik, és lépni fognak, ha alkalom adódik rá, hiszen Nyilas Mihály is erre buzdított, megállapítván, hogy a vajdasági támogatási lehetőségek mellett egyre több köztársasági és községi eszközöket irányoznak elő erre a célra, illetve az iskolák felszerelésének korszerűsítésére.
A péntek délelőtti ünnepélyes átadót az iskola diákjainak szavalatai és zenei produkciói tették színesebbé. A rendezvényen tiszteletét tette Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettes, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, Róka István, az építkezés szakmai felügyelője, Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke, valamint Fazekas Róbert alelnök.