2024. március 29., péntek

Izrael bírálja a holokauszttal kapcsolatos lengyel törvényt

Izrael felszólította szombaton Lengyelországot, hogy módosítsa azt a törvényt, amely megtiltja, hogy bárki is Lengyelország felelősségét említse a nácik által a mai Lengyelország területén elkövetett bűnökkel kapcsolatban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy utasította Izrael varsói nagykövetét, hogy keresse fel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, és tudassa vele, hogy az izraeli kormány ellenzi a törvény elfogadását, amely például három év börtönbüntetést helyez kilátásba bárkivel szemben, aki a "lengyel haláltábor" kifejezést használja.

"Ez a törvény alaptalan, és erőteljesen ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, és a holokausztot nem lehet letagadni" - foglalt állást az izraeli kormányfő.

A törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes viszont nemtetszésének adott hangot, amiért "fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen, és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban".

"Ez éppen azt bizonyítja, hogy a törvényre nagyon is szükség van" - fogalmazott Jaki. A lengyel kormány szerint a törvény sem a tudományos kutatást, sem a művészetet, sem a holokausztról folytatott vitát nem akadályozza.

Az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont szintén közleményben tette világossá, hogy nem ért egyet a törvénnyel. Világossá teszik, hogy a "lengyel haláltábor" kifejezés valóban nem fedi a valóságot, de az is súlyos torzítás, ha tudósokat vagy bárkit abban korlátoznak, hogy a lengyel földön elkövetett bűnökben a lengyelek közvetlen vagy közvetett felelősségét felvessék.

A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes éves első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.