2024. március 29., péntek

A védőoltás nem gyógyít, de megelőz

Dr. Győri Ilona a kanyaróról

Magyarkanizsa községbe egyelőre nem érkezett meg a Szerbiában, de szűkebb pátriánkban, Vajdaságban is megjelent fertőző betegség, a kanyaró. Az egészségház szakemberei azonban idejekorán fölhívták a figyelmet a védőoltás felvételének fontosságára.

Dr. Győri Ilona, a magyarkanizsai egészségügyi intézmény gyermekorvosa a következőket látta fontosnak elmondani:

– Ez az archaikus nevű betegség szinte már feledésbe merült, alig találkoztunk vele az évtizedek alatt, most azonban úgy tűnik, ismét meg kell vele birkóznunk. A vírusos fertőző betegség ellen kétféle immunitással védekezik a szervezetünk. Egyik az ún. természetes immunitás, ami egy vírusos fertőzésből való felépülésünk után alakul ki a szervezetünkben, a másik fajta immunitást pedig védőoltással idézzük elő. Ilyenkor nagyon legyöngített formában a vakcinával vírust juttatunk a szervezetbe, ami kevés ahhoz, hogy betegséget okozzon, ahhoz viszont elég, hogy beindítsa immunrendszerünk védekező mechanizmusát. Az évek során változott a védőoltás összetétele is, amit pedig napjainkban kapnak meg a gyerekek, egyszerre három betegség, a kanyaró, a rózsahimlő és a fültőmirigy-gyulladás ellen is védelmet nyújt. Még mindig vannak, akik ellenzik a védőoltást, de lássuk be, ez is egy módja annak, hogy ezek a kellemetlen betegségek elkerüljenek bennünket. A betegség lappangási ideje egy-két hét. Elsőként orrfolyással, köhögéssel kísért általános levertség jelentkezik, majd előtör a magas, 40 fok körüli láz, amit öt-hat napon keresztül hurutos, kötőhártya-gyulladásos tünetek kísérnek, akár hányással, hasmenéssel vegyítve. A kötőhártya-gyulladástól a szemek pirosak lesznek, majd megjelennek a bőrkiütések, elsőként a fül mögött, majd az arcon, végül az egész testen. A biztos fertőzést azonban a vérelemzés mutatja ki.

Magyarkanizsa községben eddig nem volt szükség az utólagos vakcinázásra, mivel az adatok szerint elenyésző lehet azok száma, akik nem kapták meg a védőoltást.